Bramborová vlákna jsou materiálem budoucnosti – od odpadu do vašeho šatníku

Bramborová vlákna jsou materiálem budoucnosti – od odpadu do vašeho šatníku

Foto: bit245 / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Využívání odpadních materiálů je jedním ze základních trendů průmyslu moderní doby – módu nevyjímaje. Jak se ukazuje, mohli bychom se v budoucnosti stále častěji oblékat do bramborové natě, vlákna z ní získaná jsou totiž velmi podobná bavlně.

Textil se tradičně vyrábí ze dvou typů vláken – přírodních a umělých. Přírodní vlákna pocházejí z dopěstovávaných rostlin, ta umělá vznikají polymerací vhodných monomerů a rozvlákněním. Rozdíl mezi oběma typy zdrojových materiálů pro výrobu textilu je značný, vyznačují se nejen různými vlastnostmi, ale především zpracováním na konci životnosti. Zatímco přírodní vlákna lze jednoduše likvidovat díky nízkému poločasu rozpadu, u umělých vláken je nutná i několikanásobná recyklace. V opačném případě se stávají nežádoucím odpadem, který má výrazně negativní vliv na životní prostředí, ať už dochází k jeho spalování nebo skládkování. Také z toho důvodu se v rámci obecných snah směřujících k udržitelnosti preferuje výroba textilu primárně z vláken přírodních.

Vlákna využívaná na výrobu textilu

Textilní látky z přírodních vláken využívají celou řadu jejich zdrojů – z těch nejčastěji využívaných jsou to bavlna, konopí nebo len, existuje však celá řada dalších surovin poskytujících velmi vhodná vlákna. Nevýhodou těchto surovin ovšem je jednak nutnost dopěstovávání rostlin, které je poskytují, právě k tomuto účelu. Klasické rostliny pěstované na textilní vlákna tak v podstatě zabírají místo plodinám dopěstovávaným za účelem výroby potravin nebo krmení dobytka. Celý proces dopěstování navíc spotřebovává vodu a hnojiva, což se dále promítá do celkového koloběhu surovin v environmentu. Řešením tohoto problému může být využití odpadu ze zemědělství, jímž je právě bramborová nať. Ta je z důvodu obsahu toxických látek nevhodná na krmení či kompostování a končí jako odpad. Její zpracování na textilní vlákna se tak jeví jako ideální krok.

Vlastnosti a výroba vláken z bramborové natě

Extrakce vláken z bramborové natě nemusí být velmi složitá a v současné době existuje startup, který se zabývá jejich udržitelným zpracováním bez přídavku chemikálií – ke zpracování využívá biologické a mechanické postupy založené na tradičních přístupech k získávání přírodních vláken. Vzniklá textilní vlákna jsou vlastnostmi příbuzná vláknům konopným a bavlněným a je možné je zpracovávat klasickými tkacími stroji. Vyznačují se velmi dobrou pevností, životností a probarvitelností stejně jako konopí nebo juta, jsou však velmi jemná (mají malý průměr), což z nich činí surovinu velmi vhodnou pro běžný oděvný textil. Těchto vlastností je dosaženo právě procesem zpracování, který se zaměřuje na ekologické řešení a minimalizaci tloušťky vláken. Nápad i jeho provedení byly oceněny hned několika cenami, a to především z toho důvodu, že se jedná prakticky o první pokus o zpracování odpadní bramborové natě na něco užitečného, a to na takové úrovni, která může konkurovat běžně používaným produktům s mnohem náročnějším procesem výroby.

Reklama
Reklama