Brambory jsou základní potravina, ale mohou i zabíjet: Pokud ty vaše vypadají takto, okamžitě se jich zbavte
Bez brambor si svůj život umí představit jen málokdo. Je to snad nejčastější příloha, a to nejen u nás, ale také v Evropě a v části Asie. Pokud se však špatně skladují, promění se v jed, který v krajním případě může i zabít. Jak takové brambory poznat?
Jak se jed v bramborách objeví?
Jedem rozumíme alkaloid solanin. Solanin je přírodní chemická látka, která se vyskytuje u všech lilkovitých rostlin, tedy i brambor. Pokud jsou brambory čerstvé a zdravé, obsahují solanin pouze ve stopovém množství a používají ho jako ochranu před škůdci. Vyskytuje se totiž nejvíce v zelených částech rostliny a poté se začíná vytvářet i v klíčcích.
Příznaky otravy a dokonce akutní otrava mohou nastat, když obsah solaninu v bramborách překročí 200 mg/kg,
zní v tomto článku.
Brambory zelenají, když jsou vystaveny slunečnímu svitu. Za tuto proměnu může chlorofyl. A jak jsme si již řekli, zelené části brambor obsahují větší množství solaninu. Ten pro nás začíná být v tu chvíli škodlivý. Když jsou brambory zelené z větší části a my si je uvaříme a následně je sníme, můžeme se přiotrávit nebo dokonce otrávit.
Příznaky otravy solaninem poznáte snadno. Pokud po konzumaci zaznamenáte nevysvětlitelné bolesti hlavy, je vám špatně, zvracíte nebo máte průjem, je lepší zajít k lékaři. Solanin ve velkém množství může způsobit i smrt.
Naučte se rozpoznat, které brambory nejsou jedlé
Měli bychom se zaměřit na vzhled brambor. Jak již víme, zelené a klíčící brambory obsahují vysoké množství solaninu. Brambory, které jsou viditelně zelené nebo dokonce klíčí, bychom neměli pojídat vůbec. V zájmu vlastního zdraví byste proto tyto plody měli vyhodit a vůbec je nejíst. Odstranění klíčků vás sice zbaví většiny solaninu, ale obvykle se takto upravené brambory jíst nedoporučuje kvůli riziku otravy – většinou je solaninem napuštěná celá brambora. Pokud si nedáte říci, zjistíte, že tyto brambory jsou velmi hořké. A hořké jídlo je zpravidla jedovaté nebo jinak škodlivé.
Správné skladování je základem prevence proti jedu
Nejdůležitějším kritériem, který rozhoduje, zda brambory budou jedovaté nebo ne, je skladování. Správně by brambory měly být skladovány na chladném, suchém a tmavém místě. Čím větší teplo a čím více světla, tím větší pravděpodobnost, že plody začnou produkovat více solaninu a stanou se pro nás nebezpečnými.
Když brambory loupeme, abychom je uvařili, všechny zelené části, pokud jsou pouze na menších částech, vykrojíme. Abychom minimalizovali možnost otravy, připravujeme a jíme vždy čerstvé brambory, a ty, které už máme doma dlouho, raději vyhodíme.
Světové případy otravy bramborami, které nás varují
Brambory jsou běžnou přílohou nejen u nás v České republice a v Evropě. Četně se konzumují například v Indii či Číně. Jsou považovány za bezpečné, nicméně v minulém století bylo zaznamenáno několik případů, které pro nás mohou být varováním.
Například rok 1979, Londýn, Velká Británie. Po konzumaci špatně skladovaných brambor se otrávila celá skupina studentů. Začalo je bolet břicho a spousta z nich také zvracela. Naštěstí nikdo na otravu nezemřel.
To však nemohou tvrdit lidé, kteří se otrávili bramborami v Německu v roce 1924. Tito lidé snědli ještě více jedovatých brambor a dokonce zemřeli. Je to tragédie, která však vedla k zavedení přísnějších norem pro skladování a prodej brambor, díky čemuž jsme nyní ve větším bezpečí než kdy dříve.
Více o solaninu se dozvíte v tomto videu.