Čerstvá rajčata či pitná moč aneb 5 úžasných experimentů, které se osvědčily na Mezinárodní vesmírné stanici

Čerstvá rajčata či pitná moč aneb 5 úžasných experimentů, které se osvědčily na Mezinárodní vesmírné stanici

Foto: ivazyah.art / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Mezinárodní vesmírná stanice se stává domovem pro astronauty klidně i na několik let, dbát na její technickou vybavenost je naprosto nezbytné. Některé experimenty se ale osvědčily také na Zemi.

Z vědeckého hlediska dostávají vždy více prostoru nové poznatky týkající se neprobádaného kosmu jako takového, přestože samotná vesmírná stanice je dechberoucí technologický úkaz, který poskytuje útočiště pro kosmonauty. Na Mezinárodní vesmírné stanici (MVS) provádějí výzkumy, zároveň na ní ale dlouhé měsíce žijí. I proto musí být dostatečně vybavena pro každodenní nezbytné aktivity. Představíme si několik skvělých vynálezů, které pomáhají vědě, ale i ty, které zlehčují život kosmonautů na stanici.

Systém pro filtraci vody se využívá i na Zemi

Ačkoliv má MVS cisterny na pitnou vodu, které jsou při zásobovacích misích dopouštěny, pozoruhodný je tzv. Water recovery system. V minulosti se moč a odpadní vody shromažďovaly a jednou za čas cisterny s nimi doputovaly opět na Zem. S filtračním systémem navrženým pro MVS se ale 93 % veškerých tekutin vrací zpět do oběhu. Posléze se tato technologie využívá i na Zemi, a to v regionech, kde je špatně dostupná čistá, pitná voda.

Vývoj léků na zdánlivě neléčitelné nemoci

Řada experimentů, které proběhly na palubě MVS, přinesla důležité poznatky o lidském těle, ale i o chování látek, které se používají při výrobě léčiv. Díky výzkumům z kosmu dnes zvládáme léčit nebo tlumit příznaky nemocí, a to od zánětu dásní po rakovinu. Ve stavu bez tíže totiž dochází k rovnoměrné krystalizaci bílkovinových látek, což výrazně pomáhá vývoji v této oblasti. Takových podmínek lze na Zemi dosáhnout velice obtížně.

Astronauté si pochutnávají na salátu či ředkvičkách

Pokud jste měli dojem, že jídelníček se v kosmu skládá z instantních potravin v tubách, není tomu tak. Díky speciální technologii si mohou na palubě MVS vypěstovat hned několik druhů zeleniny, od salátů po ředkvičky, aktuálně zkoušejí rajčata. Děje se tak díky systému Veggie, který svým vzhledem připomíná cestovní kufr. Ve skutečnosti jde ale o propracovanou technologii se speciálním systémem zavlažování či osvětlení.

Recyklovaný materiál se 3D tiskem přemění na potřebné komponenty

Když se v roce 2014 vytiskl přes 3D tiskárnu na stanici první komponent, znamenalo to zlepšení ve všech logistických stupních. Dosud nebylo jisté, jak bude tisk probíhat, nakonec je to ale stejné, jako když se dělá 3D tisk na Zemi. Někomu to může znít banálně, avšak pro MVS to znamená možnost recyklovat materiál do potřebných komponent pro opravy na palubě, ale i pro předměty osobní spotřeby. Snižuje se také potřeba zásobování. 

Na všechno ostatní tam je Robonaut

Na stanici se pracuje nonstop, i astronauté ale musí odpočívat. Povedeným experimentem se před lety stalo zapojení Robonauta. Vypadá jako dvouruké torzo, ovládat ho mohou pracovníci na Zemi, pracuje, když astronauté odpočívají, případě v rizikovějších podmínkách. Může ho ale ovládat i přímo astronaut, a to pokud má speciální vestu, 3D brýle navržené pro tento účel a speciální rukavice. Robonaut pak napodobuje každý jeho pohyb. Velice zjednodušeně funguje třeba jako Wii od Nintenda.

Zajímavost na závěr

Věděli jste, že na stránkách howmanypeopleareinspacerightnow.com se můžete podívat, kolik lidí je aktuálně ve vesmíru a kolik dní už mají za sebou? Některá čísla jsou skutečně překvapivá.

Reklama