Čertovy hlavy patří k největším skalním reliéfům světa. Vytvořil je kuchař, ze kterého se stal sochařský mistr

Čertovy hlavy patří k největším skalním reliéfům světa. Vytvořil je kuchař, ze kterého se stal sochařský mistr

Foto: eva.on.the.road / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Asi každý zná americký skalní reliéf zobrazující hlavy čtyř významných prezidentů. Za tímto monumentem však musíte cestovat až do Jižní Dakoty. Podobné dílo je ale přitom k vidění i u nás. Vydejte se za ním na Kokořínsko.

Co jsou Čertovy hlavy

Jménem Čertovy hlavy jsou označovány devítimetrové skalní reliéfy představující celkem dvě hlavy pekelných pohádkových bytostí. Zmíněné hlavy amerických prezidentů v monumentu Mt. Rushmore mají sice výšku dvojnásobnou, kromě nich ale Čertovy hlavy na světě příliš konkurence nemají.

Hlavy čertů i další menší reliéfy, které lze v okolí spatřit, jsou vytesány do pískovcových skal, které jsou k tomuto účelu samozřejmě ideální. Celá oblast plná zajímavých reliéfů má na délku plných 12 km, a i když největší pozornost se upíná logicky právě k největším Čertovým hlavám, za vidění stojí úplně celá.

K vidění jsou zde např. postavy husitských bojovníků Jana Žižky či Prokopa Holého, had, ještěr nebo zajímavá kompozice nazvaná Sedm chlebů. I to je ale jen malý výčet toho, co zde krášlí místní prostředí.

Historie Čertových hlav

Autorem reliéfů v pískovcových skalách je sochař Václav Levý, který je vytvořil v letech 1841–1846. Levý se narodil v roce 1820 a jeho životní dráha se k sochařině dostala poměrně logickou, občas ale přesto lehce klikatou cestou. Osobnost Václava Levého jako by charakterizovaly dvě věci: záliba ve vyřezávání nejrůznějších motivů do dřeva a také silné náboženské cítění.

Jen málokoho proto asi překvapí, že se Václav Levý vyučil truhlářem. Tato profese sice souvisela se dřevem a využívala jeho zručnosti, nebyla ale tím, po čem by sám Levý toužil. Štěstí se na něj ale přece jen usmálo. Po krátké epizodě v augustiniánském klášteře se dostal do učení v Drážďanech.

Reklama

Jeho další „štací“ byl zámek Liběchov, kde nastoupil jako kuchař. Nejeden návštěvník zámku si všiml jeho uměleckého talentu skrze řezbářská díla vytvářená ve volném čase. Umělci Václavu Levému domluvili učení u sochaře Linna. Poté již následovala tvorba Čertových hlav a výzdoba tzv. Klácelky, jeskyně právě v oblasti Kokořínska.

Tato výzdoba se mu tak povedla, že mu bylo umožněno studium v Mnichově u profesora Schwanthalera. I po návratu do Liběchova se do své oblíbené krajiny rád a často vydával. A právě v této době vznikly další reliéfy.

Václav Levý je autorem mnoha děl, většinou církevních. Sochy sv. Cyrila a sv. Jana Křtitele jsou umístěny dokonce v chrámu sv. Víta v Praze, několik děl je v římských kostelech nebo třeba ve Vídni. Levý byl také mentorem a učitelem Josefa Václava Myslbeka. Svým uměleckým významem tak Čertovy hlavy významně překonal, i tak jde ale o jedinečné dílo a hlavně takové, ke kterému se dostanete krásnou procházkou v přírodě.

Kde Čertovy hlavy hledat?

Za Čertovými hlavami a dalšími skulpturami je třeba vyrazit na Mělnicko. Konkrétně je najdete v okolí obce Želízy na Kokořínsku. Právě tato obec je ideálním výchozím bodem pro turistické procházky k reliéfům. Nejde o nic složitého, od místního obecního úřadu vede modrá značka, po které se mohou turisté vydat, a užít si tak jedinečné a romantické dílo sochaře Levého.

Reklama
Reklama