Češi dělají tuto chybu při vaření rýže každý den – a jak ji napravit
Příprava rýže výrazně ovlivňuje kvalitu výsledného pokrmu. Řada lidí v tuzemsku dělá některou nebo i více chyb, kvůli kterým si pak nedokážete rýži vychutnat, protože nemá optimální strukturu ani chuť. Jak je to tedy správně?
V současné době je na českém trhu k dostání hned několik druhů rýže, které se mezi sebou liší nejen vzhledem, ale také chutí či způsobem přípravy. Kvalita rýže pak závisí na způsobu jejího zpracování předtím, než se v podobě polotovaru dostane do vaší kuchyně. Chcete-li si tedy dopřát skutečný požitek z konzumace rýže, je dobré nejdříve produkt pečlivě vybírat a pak jej vodným způsobem vařit.
Jakou rýži si vybrat pro domácí použití
Druhy rýže, které si běžně můžeme připravit v rámci domácí kuchyně, v dnešní době zahrnují celé spektrům různých produktů. Základní rýže je spíše kulatá a byla v našich končinách dostupná prakticky vždy, ovšem v různých podobách – jako polotovar jsou k dispozici běžně loupaná zrna k uvaření, rýže označená jako parboiled (tedy předvařená) a také v sáčku. Kromě této klasické (tedy bílé a loupané) rýže je možné si pořídit také rýži přírodní (hnědou) nebo neloupanou, případně naopak rýži leštěnou. Zvláštní druhy běžně k dostání pak zahrnují rýži jasmínovou nebo basmati, které jsou spíše dlouhozrnné a hojně využívané v asijské kuchyni. Výběr vodného druhu rýže ovlivní nejen strukturu a chuť, ale také obsah vlákniny a vitamínů, který je obecně nejvyšší u rýže obsahující také slupku nebo bez povrchové úpravy. Lepší je pak vyhýbat se rýži předvařené, která bývá strojově zpracovaná a obsahuje minimum výživných látek.
Jaké chyby lidé v tuzemsku při vaření rýže dělají
Češi se při vaření rýže dopouští hned několika chyb, z nichž ta základní je běžně výběr nevhodného druhu. Chcete-li si užít opravdu dobře uvařenou rýži, je vhodné postupovat podle osvědčených postupů (a často také vyhnout se specifickému návodu uvedenému na balení, který bývá nepřesný nebo chybný). Jeden z nich je uveden i v následujícím videu.
Standardní postup, pokud nevaříte rýži předvařenou, zahrnuje správné dávkování vody (obvykle objemový dvojnásobek množství rýže) a dodržování dalších speciálních postupů, jako je promývání nebo osmažení. V podstatě je vhodné rýži nejdříve potřeba propláchnout, aby se z ní dostal škrob, následně trochu osmahnout na tuku, zalít správným množstvím vody a osolit. Vaří se předepsanou dobu (většinou kolem 20 minut) a celou dobu pod pokličkou.
Chyby, kterých se v tuzemsku dopouštíme
Mezi nejobvyklejší chyby, kterých se Češi při vaření dopouští, se řadí především nedodržování zmíněného postupu, tzn. striktní dodržování postupu uvedeného na obalu nebo naopak používání stejného postupu pro všechny druhy rýže (hnědá rýže obvykle vyžaduje větší množství vody, aby se správně uvařila). Někteří lidé v tuzemsku rýži nepromývají, zůstává tak lepivá, nebo ji nesolí, takže má velmi mdlou chuť. Chybné jsou také špatné podmínky vaření – příliš vysoká teplota, kvůli které zůstávají zrna uvnitř tvrdá, nebo míchání v průběhu vaření – rýže potřebuje stabilní teplotu, poklička by se tedy neměla během vaření sundávat.