Tato metoda, jak rychle a efektivně vyčistit kuchyň, zažívá v Česku velký boom. Podívejte se
Kuchyně společně s koupelnou představuje provozní místnost, jejíž úklid vyžaduje větší intenzitu, než jaká je nutná u běžných obytných místností. Důvodem je vyšší vlhkost a také zpracovávání různých surovin, které zanechávají větší nepořádek.
Úklid kuchyně je o něco náročnější než u ostatních místností v domácnosti, jelikož v ní dochází k práci s potravinami, které zanechávají mastné či barvící skvrny a mohou se také podílet na růstu bakterií na některých površích. K úklidu kuchyně se tak používá hned několik postupů, které zajišťují dokonalou čistotu i bezpečnost vybavení, pracovních ploch či podlahy. Aktuálně se preferuje hned několik přístupů, přičemž některé se orientují například na přírodní prostředky nebo osvědčené rady našich babiček, jiné vyžívají zvláštních řešení. Co všechno tak můžeme při čištění kuchyně použít?
Efektivní úklid kuchyně a udržitelnost
Mnoho lidí je přesvědčeno, že abychom se zbavili všech nečistot, mastnoty či zárodků bakterií, je nutné při úklidu kuchyně používat chemii, ve skutečnosti se bez ní poměrně dobře obejdeme. Většinu odolných nebo nebezpečných nečistot je totiž možné odstranit využitím surovin, které se běžně v domácnosti nacházejí a rozhodně se za chemikálie nepovažují.
Úklid kuchyně pomocí prostředků našich babiček
Existuje hned několik návodů, které vám zaručeně pomohou zbavit se všech nečistot a mastnoty. Základní suroviny, z nichž naše babičky vyráběly přípravky na čistění z běžně dostupných surovin, jako jsou citronová šťáva, ocet, jedlá soda či kypřicí prášek. Jedná se o látky, které mají kyselou nebo zásaditou bázi a často se smíchávají, aby se vytvořila emulze, která nečistoty uvolní. Kromě uvedených se k čištění samozřejmě používá navíc horká či studená voda podle potřeby. Různé kombinace a poměry těchto složek se pak uplatňují podle povrchu – na lesklé materiály či kachličky se běžně využívá kombinace jedlé sody a octa, které se nechávají působit a následně opláchnout, na matné povrchy je pak vhodnější spíše citronová šťáva. Kuchyňská linka se ideálně čistí pomocí jedlé sody, nánosů vodního kamene se zbavíte pomocí horké vody s octem. Jeden z návodů najdete například v následujícím videu.
Embed:
Netradiční přístupy k čištění kuchyňských povrchu
Kromě tradičních postupů se stále více uplatňují také netradiční přístupy. Jedním z nich je například čištění mastných skvrn pomocí oleje – ten je vhodný třeba na mastný prach na svrchních plochách nebo dvířkách skříněk. Obvykle se tento typ nečistot odstraňuje saponátem nebo mýdlovou vodou, pokud jsou ovšem neúčinné, vyplatí se před jejich opětovnou aplikací přetřít povrch běžným olejem (olivovým, slunečnicovým nebo řepkovým). Olej naváže mastnotu a z povrchu ji odstraní, stačí jej pak jen opětovně ošetřit klasickým přípravkem na mastnotu. Vedle oleje je poměrně netradiční také čištění dřevěného povrchu linky octem či octovou vodou smíchanou se solí.