Nekoledujte si o trable: Jak cestovat sami taxíkem či veřejnou dopravou a bezpečně dojít domů

Nekoledujte si o trable: Jak cestovat sami taxíkem či veřejnou dopravou a bezpečně dojít domů

Foto: nitimongkolchai / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Známe to všichni, ženy možná o trochu více, vracíte se odněkud domu nebo někam cestujete a máte nepříjemný pocit, že vás někdo sleduje či se vás snaží obtěžovat. Následující rady kriminalistů se vám mohou hodit v nemilé situaci, do které se můžete dostat v taxíku či v hromadné dopravě a při cestě domu, když cítíte někoho v zádech.

V našem posledním článku na podobné téma jste si mohli přečíst rady kriminalistů, kterými byste se měli řídit, když vám hrozí napadení na ulici Kriminalisté radí, jak se nestát obětí přepadení na ulici. Dnes se zaměříme na cestovní prostředky a bezpečný návrat domů.

Bezpečně v taxíku

Rozhodnete-li se jet taxíkem nebo si pronajmout auto, vždy se před nástupem přesvědčte, že jde o řádně označený registrovaný vůz a že řidič má patřičné oprávnění, radí kriminalisté například pro Reader´s Digest. Cestujete-li taxíkem sami, sedejte si vždy na zadní sedadlo. Pokud se cítíte nesví nebo máte jakékoli podezření, požádejte řidiče, aby vás vysadil na dobře osvětleném veřejném místě. Berete-li si taxi v noci, vždy při vystupování trvejte na tom, aby řidič počkal, než vejdete do budovy.

Cestujte bezpečně taxíkem.
Cestujte bezpečně taxíkem. | Zdroj: IgorVetushko / Depositphotos

Bezpečně ve veřejné dopravě

Pohybujete-li se v noci po městě sami, buďte obzvlášť ostražití. Nepostávejte za tmy na opuštěných autobusových zastávkách. Nastoupíte-li do poloprázdného autobusu nebo se v něm ke konci cesty ocitnete téměř sami, sedejte si vždy blízko k řidiči. Cestujete-li sami poloprázdným vlakem, vyberte si kupé, kde sedí jiní cestující. Zapamatujte si také, kudy vede nejkratší cesta k východu.

Nevoďte si násilníka domů

Sleduje-li vás někdo, pravděpodobně bude vaše první reakce zamířit co nejrychleji domů a zamknout za sebou dveře. To však ani zdaleka není dobrý nápad! Nechcete přece násilníkovi ukázat, kde bydlíte. Pokud řídíte auto, nezastavujte ani nevystupujte. Raději zamiřte do zalidněné části města a zavolejte odtamtud policii. Jdete-li pěšky, nečekejte, až si budete naprosto jisti tím, že vás někdo sleduje, ale zavolejte policii hned ze svého mobilního telefonu a zároveň zamiřte někam, kde je hodně lidí.

Když vás někdo sleduje

Rozhodnete-li se jít domů i přesto, že máte pocit, že vás někdo sleduje, řiďte se následujícími radami:

  • Připravte si klíče do ruky, budete tak moci vklouznout do domu bez zbytečného otálení. Klíče jsou navíc vhodným prostředkem k sebeobraně.
  • Vcházíte-li do prázdného bytu, volejte od dveří například: „Haló, už jsem doma!"
  • Vždy zamykejte vstupní dveře.
  • Jste-li si jisti, že vás někdo sledoval, zavolejte policii z domova.
Reklama
Zdroje článku:
Reklama