Plzeň patří mezi 15 nejúžasnějších čtvrtí na světě. Národnostní složení je velice pestré

Plzeň patří mezi 15 nejúžasnějších čtvrtí na světě. Národnostní složení je velice pestré

Foto: Señor Codo from Chicago - "Increíbles Las Cosas Q Se Ven" by Jeff Zimmermann / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

První, čeho si v Plzni všimnete, je barevné pouliční umění. Budovy jsou pokryty masivními malbami a mozaikami. Překypuje hudbou, uměním, kulinářskou tradicí a nočním životem. Je domovem oceňovaných restaurací, kultovních hudebních podniků a senzačních nástěnných maleb. Není ale Plzeň jako Plzeň, ani Pilsen jako Pilsen.

Ta, o které si přečtete níže, leží v tzv. Novém světě, v tzv. Větrném městě, které je domovem mnoha potomků nejen českých a slovenských imigrantů. Východoamerická Pilsen byla nejprve novým, přívětivým domovem pro české, polské, německé a italské přistěhovalce, ale v 70. letech 20. století se v ní začalo dařit latinskoamerické populaci, která s sebou přinesla prvotřídní instituce, jako je Národní muzeum mexického umění, a také jednu z nejpůvodnějších mexických kuchyní, kterou v Chicagu najdete.

Stopy v chicagské čtvrti zde zanechaly několikeré vlny přistěhovalců. Počínaje irskými a německými přistěhovalci v polovině 19. století, přes české a další východoevropské přistěhovalce po požáru Chicaga až po mexické přistěhovalce. Po 2. světové válce se do Plzně začali stěhovat Mexičané, kteří byli vysídleni z jiných částí Chicaga. Po zahájení výstavby chicagské univerzity na počátku 60. let 20. století se do plzeňské čtvrti přistěhovaly tisíce obyvatel Chicaga, z nichž mnozí byli Mexičané.

Chicagská Plzeň je v současnosti čtvrť bohatá na latinskoamerickou kulturu, která překypuje hudbou, uměním, kulinářskou tradicí a nočním životem. Je domovem oceňovaných restaurací, kultovních hudebních podniků a senzačních nástěnných maleb, kam až oko dohlédne. Možná proto ji časopis Forbes označil za jednu z nejpohodovějších čtvrtí na světě a mezi 15 nejvíc „cool“ městských čtvrtí na světě.

První, čeho si v Pilsen všimnete, je barevné pouliční umění. Budovy jsou pokryty masivními malbami a mozaikami, které vzdávají hold hispánským kořenům (těm pozdějším) této čtvrti. Editor Morgan Olsen z časopisu Time Out Chicago napsal: „Díky výrazným nástěnným malbám a silné veřejné umělecké scéně by se Pilsen mohla stát nejrozpoznatelnější chicagskou čtvrtí.“

Reklama

Vydejte se na procházku po čtvrti, abyste to všechno nasáli, zejména nástěnné malby na 16. ulici. Prosperující umělecká scéna ve čtvrti se stala známou jako Chicago Arts District. Tento sedmiblokový úsek je plný uměleckých loftů, ateliérů, obchodů, galerií a dalších prostor.

Po české Plzni nazvaná čtvrť je také útočištěm netradičních butiků, módních restaurací a pohodových hudebních podniků, které stojí vedle vináren, panaderií a rodinných restaurací s pravou mexickou kuchyní. Známá adresa a požitek nejen pro ženy se snoubí v cukrárně Masa Madre, kterou vlastní dvě ženy, jež spojují své mexické a židovské zázemí a vytvářejí ručně vyráběné produkty v unikátní kuchyni.

Editor chicagského magazínu davá tip, co si zde rozhodně nemůžete nechat ujít: „Po večeři si zajděte do piano baru Tack Room, kde živá hudba hraje na přání publika a kde se zpívá s ním,“ říká Olsen.

A lá pražská opera

Jeden z nejoblíbenějších hudebních podniků ve městě je Thalia Hall, kde si můžete poslechnout indie rockery, známé komiky a živé dýdžeje v pozoruhodném prostoru po vzoru pražské opery. Místo sdílí historickou budovu s Punch House (atmosféra 70. let a velkoformátové drinky) a Tack Room (živá klavírní hudba v bývalé kočárovně).

Rozsáhlé mexické sbírky

Při návštěvě této čtvrti si nenechte ujít Národní muzeum mexického umění. Do tohoto muzea je vstup zdarma a návštěvníci se zde seznámí s mexickou kulturou prostřednictvím úžasné sbírky textilií, lidového umění, grafiky, fotografií a dalších exponátů.

Reklama
Reklama