Čínský Velký bratr pod hladinou: Díky nejnovějšímu podvodnímu detektoru má Čína navrch nad USA v mezinárodních vodách

Čínský Velký bratr pod hladinou: Díky nejnovějšímu podvodnímu detektoru má Čína navrch nad USA v mezinárodních vodách

Foto: Andreus / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Čína úspěšně testovala nový detektor ponorek s desetkrát delším dosahem, což by mohlo změnit situaci v Jihočínském moři a poskytnout Číně výhodu v boji o podmořskou nadvládu. Podle deníku South China Morning Post tato technologie umožňuje detekovat i tišší modely ponorek pomocí analýzy slabých elektromagnetických vln generovaných rotujícími vrtulemi.

Nová technologie detekce ponorek dokáže sledovat i ty nejtišší ponorky. Při testech bylo dosaženo detekce až ve vzdálenosti téměř 20 kilometrů, zatímco dříve to bylo pouhých 2,5 kilometru. Přístroj má velikost asi jako vůz pickup, přinesl informaci čínského deníku server Telepolis.de.

Najde ponorku podle signálu

Překonání takové vzdálenosti pomocí elektromagnetických signálů bylo považováno za nemožné, avšak vědci ze Šanghajské univerzity Jiao Tong objevili, že určité elektromagnetické vlny pronikají mořským dnem a šíří se podél horninových vrstev. Tato nová metoda lokalizace ponorek vychází z využití elektromagnetických vln generovaných elektrickými proudy na lodi. Dosah signálu na mořském dně je mnohem větší než ve vodě, což umožňuje detekovat ponorky ve větší vzdálenosti.

Vědci nyní pracují na vývoji algoritmů, které by pomohly odstranit rušivé šumy a rozpoznat velmi slabé nízkofrekvenční signály. Přesná lokalizace cíle je obtížná, protože detektor musí propojit několik senzorů umístěných na mořském dně ve vzdálenosti více než kilometru od sebe.

Myšlenka sledování mořského dna je nová - přinejmenším nikdy předtím nebyla použita k odhalování ponorek.

Intenzivnější podmořské závody ve zbrojení

Čína a USA jsou zapojeny do intenzivního podmořského zbrojení. Zatímco USA mají technologický náskok v oblasti ponorek, Čína dosáhla pokroku v oblasti detekce gravitačních anomálií, terahertzových radarů a nasazení podvodních dronů a družic poháněných umělou inteligencí. Zpráva o úspěchu nové detekční technologie je také součástí propagandy a boje o nadvládu v mezinárodních vodách kolem Číny.

Senzory na mořském dně

Vývoj této nové technologie přináší Číně potenciální výhodu v podmořském zbrojení a může změnit situaci v Jihočínském moři. Avšak přesné údaje o dosahu detekce zatím nejsou veřejně dostupné a vědci stále pracují na zdokonalování algoritmů a propojení senzorů na mořském dně. Podmořská nadvláda v tomto regionu je součástí širšího geopolitického souboje mezi Čínou a USA, uvedl server Telepolis.de.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama