Čínu ovládla nová sběratelská mánie. „Houbová mládež“ lítá po lesích a zahlcuje sociální sítě svými úlovky

Čínu ovládla nová sběratelská mánie. „Houbová mládež“ lítá po lesích a zahlcuje sociální sítě svými úlovky

Foto: Ilustrační snímek. Zdroj: lzf / Depositphotos

Publikováno:
5 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Mladí, novodobí čínští fanoušci houbaření zveřejňují své úlovky na sociálních sítích a probíhá nekompromisní soutěž o nejvzácnější druhy hub. Místní cestovní kanceláře využívají tuto trendy aktivitu k nabízení houbařských výletů, balíčků a výuky. Zároveň ale varují před nebezpečím, a tou je otrava houbami.

Čínská sociální média ovládla nová sběratelská horečka, přičemž nejžádanějšími „úlovky“ nejsou digitální zvířátka, ale... houby. Nová mánie v Číně roste do obřích rozměrů. Týká se skutečně hub a zaslíbeným místem je provincie Yunnan. Sběrači hub si podmanili čínské sociální sítě, mladí houbaři zveřejňují své nalezené kousky a o nejvzácnější druhy probíhá nelítostná soutěž, napsal začátkem října čínský deník South China Morning Post. , (kde je možné shlédnout publikované fotografie mladých houbařů - pozn. aut.).

Yunnan či Jün-nan je hornatá provincie na jihu Čínské lidové republiky. Severozápadní část je historickou částí Tibetu. Provincie na jihu sousedí s Vietnamem, Laosem a Myanmarem. Na severu s čínskou provincií Sečuán.

Smrže, koutake neboli černé tygří pracky, ryzce pravé, holubinky černající, termitky neboli houby z termitišť a matsutake neboli čirůvky větší jsou jen některé z druhů, které „houbová mládež“ hledá po celé zemi. Poté fotky a videa svých exemplářů zveřejňují na platformách jako je Xiaohongshu, čínské verzi Instagramu.

Soutěž o sběr nejvzácnějších druhů

Ti, kteří sbírají houby v provincii Yunnan, mají v soutěži výhodu: podle uživatelů internetu je to jedna ze tří čínských provincií, která se může pochlubit ideálním počasím pro růst hub, další dvě jsou Sečuán a Če-ťiang. Provincie Yunnan je často označována jako „království rostlin“. Podle čínských médií je domovem 900 druhů hub - včetně 36 % světových druhů jedlých hub - a také 90 % produkce hub v zemi.

„Období dešťů v Yunnanu trvá od června do září,“ napsal jeden z uživatelů na platformě Xiaohongshu a dodal, že právě v té době tam rostou houby ve velkém množství.

Reklama

Houboví modelové

V příspěvcích na Xiaohongshu lidé pyšně pózují se svou sklizní, přičemž barvy hub sahají od skromné tmavě hnědé tzv. černého tygřího hřibu přes karmínové klobouky holubinky černající až po modrozelený klobouk holubinky nazelenalé (Russula virescens).

Ceny rostou jako houby po dešti

Cena hub, jako jsou houby pěstované termity v termitištích, Laetiporus neboli „kuřecí houba“ a křehká holubinka černající, může dosáhnout až 17 amerických dolarů (asi 400 korun) za necelých 500 gramů. Půlkilo „pána hub“ (ganbajun, známý také jako hřib ganba, druh korálových hub) může přijít přibližně na 30 USD (700 korun).

Nejdražší úlovek?

Tím je houba matsutake neboli čirůvka větší, jinak borovice, která může stát až 70 USD (1650 korun) za půl kila. K vysoké ceně přispívá řada faktorů: houba roste pouze ve vysokých nadmořských výškách, sběr a zpracování je nákladné a má vysokou výživovou hodnotu.

Houbová turistika

Sociální média rozpoutala v Číně houbařskou horečku. Sběr hub jako koníček není nic nového, ale mladá generace hledá nové zážitky a houbařské výlety se staly trendy. „To je zcela odlišné od jejich dřívějších cestovatelských zvyklostí. Dnešní mladí lidé v Číně se chtějí odlišovat,“ píše server South China Morning Post.

Virální šílenství na sociálních sítích plně využili místní poskytovatelé zájezdů, kteří nabízejí houbařské výlety, cestovní balíčky s houbovou tematikou, výukou, sběrem, následnou přípravou hub a nabídkou jídla zaměřeného na houby.

Můžu to jíst?

Přestože je tato aktivita lákavá, je důležité dbát na bezpečnost. Vzhledem k rozmanitosti druhů hub rostoucích v Číně hrozí riziko otravy. Místní úřady proto varují před sběrem a konzumací hub bez odborného dohledu. Místní samosprávy vydaly varování, v němž doporučují veřejnosti konzumovat pouze houby, které byly místními mykology a průvodci klasifikovány jako bezpečné. Komentáře typu „Můžu tohle jíst?“ a „Je tohle jedovaté?“ jsou u příspěvků na Xiaohongshu běžné, uzavírá deník SCMP.com.

Reklama
Reklama