Zase z Wu-chanu: Nejnovější čínská superzbraň může položit americké námořnictvo na lopatky

Zase z Wu-chanu: Nejnovější čínská superzbraň může položit americké námořnictvo na lopatky

Foto: InkDropCreative / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Nové čínské vojenské technologie zahrnují různé typy zbraní, jako jsou raketové systémy, hypersonické zbraně nebo modernizované obrněné vozidla. Ale také mezi ně patří vysoce sofistikované a supermoderní podmořské prostředky. A to ne ledajaké. Ty nejmodernější asi pořádně zatlačí na bolavou patu především Američanů.

Web TechZprávy napsal na základě nedávných informací serveru NavalNews, který přináší zprávy o námořních technologiích z celého světa, že se v čínské loděnici objevila ponorka, která upoutala pozornost vojenských analytiků po celém světě. Čínská loděnice ve Wu-chanu spustila na vodu ponorku, která bude pravděpodobně nejpokročilejším nejaderným typem v zemi. Nová loď je větší než ty stávající a je první v zemi, která má kormidla ve tvaru X. Existují náznaky, že by mohl mít vertikální startovací systém (VLS), informoval specializovaný server NavalNews.

Jako myška

„Ačkoli se o této superzbrani ví jen málo, protože ji Čína v polovině letošního roku v tichosti spustila na vodu, jedná se o nástroj, který má potenciál změnit rovnováhu námořních sil v Čínském moři,“ uvedl francouzský server s tím, že ponorka byla spuštěna bez ohlášení veřejnosti v dubnu 2024 a v červenci ji odhalil námořní expert Tom Shugart .

Supertechnologie

Pokud se bavíme o supermoderní čínské ponorce, tak je na stole například ta z třídy Type 095 nebo další pokročilé projekty, které Čína vyvíjí. Tyto ponorky by měly mít vylepšené stealth technologie, pokročilé sonarové systémy a schopnosti pro launch raket s dlouhým dosahem.

Čína se snaží posílit svou námořní sílu a vyvíjet technologie, které by mohly odporovat americkým námořním silám v regionu. Předpokládá se, že tyto ponorky by mohly mít schopnost operovat na velké vzdálenosti a zůstat skryté před radarovými systémy.

Reklama

Ikskové kormidlo

Web techZprávy uvedl, že „jedním z nejvýraznějších rysů této nové ponorky jsou kormidla ve tvaru písmene X, což je konfigurace, která se na čínských ponorkách dosud nevyskytovala“. Tato modernizace je údajně považována za zásadní vylepšení oproti tradičním kormidlům ve tvaru kříže a nabízí větší obratnost, zejména v mělké vodě. Zjevně má mít jasnou strategickou výhodu v klíčových oblastech čínské námořní hegemonie, napsal český web na základě francouzského serveru NavalNews.

Kolmo vzhůru

„Zvětšená délka trupu (ponorky) může naznačovat přidání vertikálního odpalovacího systému (VLS) pro rakety. Toto je stále důležitější pojetí u ponorek, ale je méně obvyklé u nejaderných ponorek, které jsou obecně menší,“ vysvětluje server NavalNews. „Pokud má tato nová ponorka za plachtou VLS, může pravděpodobně pojmout čtyři až osm střel (protilodních nebo pozemních balistických střel), v závislosti na jejich průměru,“ dodává francouzský server.

To vše by znamenalo, že nová superzbraň se stane neuvěřitelně silnou a účinnou vzhledem k tomu, že se jedná o konvenční ponorku vzdálenou jaderným technologiím. Její větší rozměry by navíc znamenaly, že ponorka ponese nové technologie pohonu, zakončil web TechZprávy.cz.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama