Cizinec ochutnal českou klasiku a litoval - zážitek, na který bude vzpomínat s husí kůží

Cizinec ochutnal českou klasiku a litoval - zážitek, na který bude vzpomínat s husí kůží

Foto: PIXbank / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Cizinec ochutnal českou klasiku a jeho chuťové pohárky zažily něco, co zřejmě nečekal. Místo gastronomického zážitku si odnesl vzpomínku, která mu ještě dlouho způsobí husí kůži – a sociální sítě to okamžitě rozebraly do poslední lžíce.

Obsah článku
  1. Česnečka? Gurmánský pád z výšin až na dno
  2. Svíčková? Láska nebo trauma?
  3. Kulturní šok na talíři? Ano, a často!
  4. Ne každému sedne sladko-slaný svět
  5. Závěr? Ne každý to dá… a to je vlastně dobře

Česnečka? Gurmánský pád z výšin až na dno

Britský influencer, který si na YouTube říká Ricky Eats, nedávno navštívil Prahu a rozhodl se vyzkoušet několik tradičních českých jídel. Video, ve kterém ochutnává mimo jiné česnečku, se rychle rozšířilo po sociálních sítích. Nadšení? Ani náhodou.

It tastes like someone boiled old socks and added garlic. I don’t know what’s going on here,

pronáší ve videu a následně si pomáhá několika doušky piva.

Pro českého diváka působí recenze jako nepochopitelný výpad na něco, co mnozí považují za lék na kocovinu i zlomené srdce. Ale právě v tom je ten kulturní střet – to, co je pro nás klasika, je pro cizince chuťová výzva.

Svíčková? Láska nebo trauma?

Dalším bodem ochutnávacího maratonu byla svíčková. Bohatá omáčka, knedlíky a brusinky. Trio, které buď miluješ, nebo ho nikdy nepochopíš. V recenzi se ale místo nadšení ozvalo zděšení.

I was not expecting it to be sweet. It’s like roast beef drowned in dessert sauce,

hodnotí Brit na webu TasteAtlas.

Kombinace sladkosti omáčky a masa mu prostě nesedla. A na TikToku se mu za to začali ozývat i čeští uživatelé, kteří jeho video rozebrali do poslední lžičky:

Tohle je zrada české kuchyně,

píše jeden z komentujících.

Kulturní šok na talíři? Ano, a často!

Ricky rozhodně není první ani poslední, koho česká kuchyně zaskočila. V článku britského magazínu The Independent se redakce věnuje právě těmto „gastronomickým přehmatům“ turistů.

Jeden francouzský návštěvník prý během své první návštěvy ochutnal guláš s knedlíkem a myslel si, že jde o omylem podávaný dezert se špatnou omáčkou.

Nejsme divní – jen jiní. To, co pro nás představuje vrchol poctivého nedělního oběda, je pro cizince často neuchopitelný mix chutí, textur a podivných kombinací.

Ne každému sedne sladko-slaný svět

V mnoha zemích – obzvlášť v anglosaském světě – je jídlo odděleno na slané a sladké naprosto striktně. A právě česká kuchyně, která míchá maso s omáčkami a ovocem, je pro tyto jazýčky nestravitelná – doslova i obrazně.

Navíc – a to říká i foodblogerka Amelia Bolton v rozhovoru pro The Independent –

pro většinu Britů je představa teplého jídla s omáčkou z borůvek, brusinek nebo povidel natolik bizarní, že to vzdají po prvním soustu.

Zkušenější cestovatelé ale často přiznávají, že kdo dá české kuchyni šanci i napodruhé, většinou se do ní zamiluje.

Závěr? Ne každý to dá… a to je vlastně dobře

Zatímco pro nás je česnečka s chlebem a svíčková s knedlíky svatý grál, pro některé zahraniční jazýčky to může být gastro dobrodružství se špetkou hororu. A to je vlastně to krásné – každá kuchyně má svoje specifika, na která si člověk musí zvyknout. Ne každý to dá napoprvé. A někdo – jako Ricky – už možná nikdy.

Ale jak říká jeden z fanoušků v komentáři pod jeho videem:

Jestli ti česnečka nechutnala, nikdy jsi ji nejedl po opici. Pak bys ji miloval víc než vlastní matku.

Reklama
Reklama