Co je třeba jíst v případě nedostatku vitamínů
V chladném období tělo nedostává dostatek živin. Nehty a vlasy se stávají křehkými, kůže je bledá a suchá, imunita se snižuje. Abychom zabránili rozvoji nedostatku vitamínů v našem těle, stačí upravit naše stravování.
Na jaře postihuje nedostatek vitamínů téměř 85% obyvatelstva. Začněte si dávat pozor na jídlo, pokud si všimnete následujících příznaků:
- suché, lámavé vlasy a nehty
- loupání kůže na obličeji a rukách
- bílé skvrny na nehtech
- neustálá únava a ospalost
- časté bolesti hlavy
- vyrážka
Všechny tyto příznaky mohou vzniknout nedostatkem vitamínů. Nejlepší je konzultace s lékařem, který vás může nechat otestovat. To pomůže určit, který konkrétní prvek vám v těle chybí a zvolit individuální vitamínové přípravky.
Situaci však můžete zlepšit sami, a to zavedením správné výživy. Všechny vitaminy nezbytné pro organismus jsou obsaženy v potravě.
Jaké vitamíny tělo potřebuje?
Tělo potřebuje následující vitamíny:
A – užitečný pro orgány zraku a dýchání, omlazuje pokožku a posiluje imunitní systém. Zdroje vitamínu jsou: mrkev, vejce, játra, rybí olej, máslo, citrony a pomeranče
B – normalizuje metabolické procesy v těle, posiluje vlasy a nehty. Pro doplnění nedostatku vitamínů B by do stravy měly být zahrnuty ryby a mořské plody, sýr, houby, maso
C – posiluje krevní cévy a pomáhá vylučovat toxiny z těla. Obsahuje ho zelí, paprika, černý rybíz a citrusové plody
D – reguluje minerály, posiluje kosti a svaly. Dostatečné množství tohoto vitamínu se nachází v mléce, vejcích a tučných rybách
E – normalizuje fungování nervového systému. Obsahuje ho hovězí maso, hrách, slunečnicový olej
PP (kyselina nikotinová) - stimuluje mozek, odstraňuje bolesti hlavy. Je obsažen v játrem, kuřecím masu, rajčatech, sýrech a ořechách
Chcete-li získat maximální množství vitamínů, zkuste jíst 600 gramů čerstvého ovoce a zeleniny denně. Dostatečné množství vitamínů a minerálů v těle pomůže udržet imunitu a bojovat proti nachlazení.