Dánská královská rodina riskovala v ledovém království Grónska při setkání s velrybami

Dánská královská rodina riskovala v ledovém království Grónska při setkání s velrybami

Foto: Starší fotografie dánského královského páru v Grónsku. Zdroj: 1st Lt. Danielle Rose / Public domain, Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Grónsko, drsná a tajemná země ledovců a polární záře, přivítalo královskou rodinu v nečekaně vřelém stylu. Cesta, která původně měla být čistě diplomatická, se brzy proměnila v dobrodružnou pohádku, jakou by člověk čekal spíše v hollywoodském trháku než v realitě.

Dánská královská rodina, v čele s králem Frederikem X. a královnou Mary, se v červnu vydala na misi do Grónska. Během své cesty navštívili různá města a zapojili se do tradičních aktivit. Podnikli fascinující cestu do Grónska, která se zapsala do historie jako jedna z nejikoničtějších královských výprav, napsal server 24royal.de. 

Dánský král Frederik X. (56) je v Grónsku. Společně s královnou Marií (52) a dvěma mladšími dětmi manželského páru vyrazili do severské oblasti poprvé ve funkci krále. Návštěva vedla královskou rodinu přes severní, západní a jižní Grónsko.

Mise v ledu: Král a královna Mary na stopě velryb


Cesta krále Frederika a ostatních členů rodiny začala v nejsevernějším městě ostrova, Qaanaaq. Jedním z vrcholů cesty byl pravděpodobně pobyt ve městě Qeqertarsuaq, kam se rodina vydala na zvláštní misi. Fotografie z ní byly sdíleny na oficiálním účtu dánské královské rodiny na Instagramu.

Pod příspěvkem, na němž je královská rodina vidět v zimních bundách a čepicích na lodi před ledovci, stojí: „Na moři v okolí Qeqertarsuaq dnes královský pár a jejich královské výsosti princ Vincent a princezna Josephine vypluli na speciální misi. Měl být spuštěn velrybí mikrofon.“ Po celý rok bude nová zvuková stanice na arktické stanici poskytovat vědcům informace o přítomnosti mořských savců v zátoce Disko.

Reklama

Frederik a Mary v grónských šatech

Královský pár poté navštívil město Qeqertarsuaq, kde se na fotbalovém hřišti setkal s občany u kávy. Tam se konal tradiční „Qeqertarsuaq Race“, závod pro všechny obyvatele, k němuž dal král startovní pokyn. Závodu se zúčastnil také královský pár. Rodina poskytla na sociálních sítích také další informace o své cestě do Grónska.

Na jedné z fotografií jsou Frederik a Mary zachyceni v tradičním národním oděvu Gróňanů, který se skládá z holínek a u žen z barevných vzorovaných vrstev. „Grónské letní počasí nabídlo arktický chlad, když se královský pár nedávno plavil do Sisimiutu na palubě královské lodi Dannebrog,“ stojí pod fotografií královského páru, který byl na palubě lodi. Před cestou do Grónska se král Frederik zúčastnil zápasu Dánů na mistrovství Evropy ve Frankfurtu.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama