Neuvěřitelné dějiny podprsenky: Některé archeologické nálezy jsou staré stovky let

Neuvěřitelné dějiny podprsenky: Některé archeologické nálezy jsou staré stovky let

Foto: hlivnyk.a.gmail.com / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Historie podprsenky je úzce spjata s vývojem sociálního postavení žen ve společnosti, jakož i s dobovými trendy. Tento důležitý doplněk dámského šatníku je však podle vědeckých zjištění starší, než jsme si ještě donedávna mysleli.

Trh se spodním prádlem, jehož roční obrat činí více než 90 miliard dolarů (přes 2 biliony korun), je obrovský. Většina žen nosí podprsenku každý den, a proto je mnohdy zapotřebí mít jich dostatečnou zásobu na to, aby je bylo možné kombinovat s nejrůznějšími outfity. Ačkoli je dnes tento druh prádla k sehnání ve všech možných typech střihů, materiálů a barevných kombinací, i modely z dob dávno minulých měly něco do sebe.

Ženy si svá prsa zahalovaly již během starověku

Není přesně jasné, kdy se na světě objevily první předchůdkyně současných podprsenek. Vědci jsou tak ve výzkumech odkázáni na různá dobová literární díla, která jim mohou být nápomocna. Příkladem je například Homérův epos Illias, v němž je popisován jistý pás, který na prsou nosí bohyně Afrodita. V Aristofanově Lysistratě se pro změnu objevuje žena, která svému muži odpírá sex a mučí ho tím, že si sundává stočenou šňůru ovázanou pod prsy. Archeologové se domnívají, že tyto druhy doplňků byly však spíše výjimkou než běžným vybavením antických šatníků.

Nejstarší dosud nalezený exemplář podprsenky je starý 600 let

Zajímavý objev pátrání po původu podprsenek přišel při vykopávkách v sicilské Villa Romana del Casale. Archeologové zde objevili mozaiku ze 4. století, na níž jsou vyobrazeny římské ženy při atletických závodech s prsy svázanými kusem oděvu, o němž se vědci domnívají, že se mohl nazývat amictorium. Další římská pokrývka prsou, mamillare, byla vyrobena z pevnější kůže. Podle některých zdrojů měly tehdy ženy k dispozici hned několik prostředků k zakrytí svých ňader, bohužel ale dnes nemáme dostatek přímých důkazů, které by popisovaly jejich vzhled či účel – dekorativní, sexuální či ryze praktický.

První skutečný nález zatím nejstaršího kousku podprsenky učinili vědci na rakouském hradě Lengberg. Rozborem čtyř nalezených exemplářů se podařilo jejich stáří odhadnout na více zhruba 600 let. Beatrix Nutz, vedoucí výzkumu z univerzity v Innsbrucku, uvedla, že v útrobách hradu byl objeven trezor naplněný odpadem – větvemi, slámou, dřevem a kusy kůže – uvnitř se však nacházelo i několik kusů oblečení, včetně spodního prádla. Jedna z podprsenek měla košíčky a široká ramínka, a přestože byla časem opotřebovaná, bylo na ní možné rozpoznat prvky zapínání na zádech či zdobení krajkou s ornamenty. Nutz na adresu nálezu uvedla:

Nic nenasvědčovalo tomu, že by v dobách před 19. stoletím existovaly podprsenky s jasně viditelnými košíčky.

O prvenství ve vynálezu podprsenky bojují dvě ženy

Revoluci ve světě moderních podprsenek přinesla na konci 19. století francouzská výrobkyně korzetů Herminie Cadolle. Ta na módní přehlídce v Paříži v roce 1889 představila výrobek připomínající podprsenku, ve skutečnosti se však jednalo o dvoudílný korzet. Spodní část tvořila podporu v oblasti pasu, horní pak podpírala poprsí a za pomoci ramínek přenášela váhu na ramena. Cadlolle si tento nápad patentovala, a již v roce 1905 se dostaly na trh i oddělené díly. O tom, zda je však ale původní vynálezkyní moderní podprsenky, se i dnes vedou spory. Jako její sokyně totiž bývá uváděna Olivia Flynt, jejíž „flyn waist“ byl v USA patentován již v roce 1876.

Podprsenka má za sebou bezpochyby dlouhou a zajímavou historii, která je i dnes plná dosud neodhalených tajemství. Otázkou je, zdali se nám je někdy podaří kompletně rozluštit.

Reklama