Destinace na jihovýchodě Evropy, které nemyslí jen na zisk

Destinace na jihovýchodě Evropy, které nemyslí jen na zisk

Foto: [email protected] / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Z civilizace vás přiveze koňský povoz, vyspíte se na postelích z recyklovaného dřeva, pojíte místní lahůdky a dáte si kávu s domorodým pošťákem. Vše se zde odehrává v klidu. Čím dál více evropských destinací, především těch směrem na východ a jihovýchod, přichází s konceptem odpočinkové dovolené, která šetří nejen návštěvníky, ale i přírodu a přírodní zdroje.

Măgura je malá vesnice v Rumunsku, která se nachází v oblasti známé jako Piatra Craiului, poblíž města Zărnești. Tato oblast je velmi populární mezi turisty díky svému krásné přírodě s majestátním pohořím, hlubokými lesy a nedotčenou krajinou. Măgura leží v jednom z nejkrásnějších chráněných oblastí v Národním parku Piatra Craiului. Je ideálním místem pro ty, kteří hledají klid a chtějí si užít autentickou atmosféru rumunského venkova, daleko od rušného městského života.

Bez auta v rumunské Măguře

Volba dopravního prostředku pro cestu tam a zpět má největší vliv na uhlíkovou stopu, kterou zanecháme během naší dovolené. Naštěstí v Evropě existují i odlehlá místa, jako je horská vesnice Măgura v rumunských Karpatech, kam lze cestovat prostřednictvím šetrného dopravního prostředku, láká magazín Active beauty.

Přibližně šestnáctihodinová jízda nočním vlakem z Vídně do Brašova zahrnuje zastávky v Maďarsku a Rumunsku. Cesta pokračuje regionálním vlakem do Zărneşti. Tam si své hosty vyzvednou manželé Kurmesovi, majitelé certifikovaného ekopenzionu Villa Hermani. Jejich dům se nachází v nadmořské výšce přes 1 000 metrů uprostřed národního parku Piatra Craiului v srdci Rumunska.

„Mnozí hosté k nám přicházejí především proto, že zde nepotřebují auto,“ říká Hermann Kurmes. ,,Když vyrazíte od našeho domu, můžete sedm dní chodit na pěší túry, aniž byste museli trasu opakovat." Do míst, která jsou vzdálenější, dopraví hosty penzionu tradiční koňský povoz. „Tento způsob přepravy je velmi uklidňující, jelikož nabízí hlubší prožitek z krásy okolní krajiny," dodává Katharina Kurmes.

Koňský povoz je často používán pro přepravu po venkovských cestách, které mohou být obtížně přístupné pro moderní vozidla, a je také součástí autentického zážitku z rumunského venkova.

Reklama

Slovinský pocit sounáležitosti

Slovinská obec Črna Vas leží v oblasti Ljubljanské bažiny, což je rozsáhlá mokřadní oblast, která je chráněná jako Ramsarská lokalita. Tato oblast je významná z hlediska přírodního dědictví díky své bohaté biodiverzitě a unikátním ekosystémům. V posledních letech se zde rozvíjí ekoturistika, která podporuje udržitelné cestování a respekt k přírodě. Návštěvníci mohou najít ubytování v místních penzionech a farmách, které často využívají ekologické postupy a podporují místní zemědělství.

Udržitelnost tu znamená více než jen dbát o životní prostředí. Stejně tak důležité je, aby se dařilo i lidem. Tým bio farmy Trnulja v obci Črna Vas, která se nachází sedm kilometrů jižně od slovinského hlavního města Lublaně, jedná s ohledem na obecné blaho. Zaměstnanci pocházejí z okolí, opravy  provádějí místní řemeslníci a květiny dodává nedaleké zahradnictví.

„Sociální aspekt je pro nás důležitý ve všech ohledech," říká hoteliérka Urša Kunzová. „Rádi posedíme u šálku kávy s pošťákem, protože pro nás dělá mnohem více, než jen doručuje poštu, je součástí i naší komunity.“

Bio hotel také finančně podporuje místní hasiče a mužský a ženský pěvecký sbor. „Sbory mají důležitý význam, jelikož uchovávají naše lidové písně, a tím i slovinskou kulturu," podotýká Kunzová. Ráda si na své hosty vyhradí čas, aby jim vyprávěla o organickém pěstování zeleniny a regionálních pokladech. A navíc vám ráda osobně doporučí tipy na výlety, informoval magazín Active beauty.

Reklama
Reklama