Kostel duchů v Lukové: Netradiční instalace proměnila opuštěnou památku ve světový fenomén

Kostel duchů v Lukové: Netradiční instalace proměnila opuštěnou památku ve světový fenomén

Foto: notistia / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Opuštěné kostely samy o sobě většinou nepůsobí úplně komfortním dojmem. V Lukové na Plzeňsku navíc do zchátralého kostela nainstalovali sochy připomínající duchy a na světě je turistická senzace. Výzdoba má navíc historický význam.

Luková je malá obec v Plzeňském kraji, na první pohled nenápadná. Přesto se v posledních letech stává cílem více a více turistů, kteří sem jezdí podívat se na místní gotický kostel svatého Jiří, který pochází ze 14. století. Už od šedesátých let se v něm neslouží mše, po desetiletí chátral, avšak v posledních letech je v něm zase živo. Ironicky tento stav zajišťuje instalace soch duchů do lavic v kostele.

Expozice reprezentuje duše odsunutých Němců

Za svou novou slávu vděčí kostel sv. Jiřího v Lukové Jakubovi Hadravovi. Ten si jej vybral během svého studie na Zápodočeské univerzitě jako vhodné místo pro svůj bakalářský projekt. Když kostel poprvé uviděl, zaujal ho mimo jiné fakt, že jsou v něm stále původní lavice. Většina opuštěných kostelů mnohdy žádné vybavení nemá. Tyto lavice si dle něj zasloužily být zaplněny, a proto přišel nápad umístit na ně sochy duchů.

Expozice má historický kontext. V regionu žilo před koncem 2. světové války mnoho Němců. Drtivá většina z nich byla nucena své domovy po válce opustit a zbyly po nich prázdné domy, hospodářství, v případě kostelů často právě prázdné lavice, do kterých najednou neměl kdo usedat. Malá vytíženost kostela zapříčinila to, že zkrátka nebyly dostatečné prostředky na opravu kostela, a jakmile začala se stropu padat omítka, jeho brány se věřícím uzavřely.

Díky kostelu míří do Lukové rekordní počet turistů

Na sociálních sítích najdete o kostelu sv. Jiří v Lukové mnoho videí či reportáží, často pocházejí od zahraničních návštěvníků, jako je třeba video The Ghost Church of Lukova. Majitel tohoto videa často navštěvuje opuštěná místa, o kterých následně dává vědět svým sledujícím. O tom, že se místo stává více a více virálním svědčí fakt, že do jezdí návštěvníci třeba i z Ameriky, Kanady, Austrálie nebo třeba Paraguaye.

Luková na Plzeňsku má pouze 7 stálých obyvatel, několik dlouhodobých chatařů, přesto do ní ročně zavítá tisíce turistů, aby si tuto nevšední atrakci prohlédli na vlastní oči. U kostela je také farní dvůr se starým hřbitovem, který je posetý náhrobními kameny, což jen dokresluje strašidelný ráz této památky.

Pokud hledáte tipy na výlety po Česku a nevadí vám, že se budete trochu bát, kostel svatého Jiří v Lukové je návštěvníkům přístupná v sezóně každou sobotu, případně po domluvě a během kulturních akcí.

Reklama
Reklama