Dorty či domácí práce: Existuje jednoduchý způsob, jak rozdělit cokoli, aniž byste se dočkali brblání ostatních lidí

Dorty či domácí práce: Existuje jednoduchý způsob, jak rozdělit cokoli, aniž byste se dočkali brblání ostatních lidí

Foto: bloomua / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

U rozdělování kousků celého dortu se stává, že lidé se přou o to, kdo má lepší kousek. Může se to stát i při rozdělování plateb či u čehokoli jiného. Matematici nám přinášejí způsob, který by nám mohl pomoci ke spokojenosti všech.

Studování spravedlnosti

Vědci se dlouhodobě zabývají otázkou, jak spravedlivě rozdělit dort mezi určitý počet lidí. Dort však může být ztělesněním čehokoli, prací, peněz i různých předmětů. Nyní přišli s řešením, jak uspokojit obě strany, pokud se onen dort nebo cokoli, co dort symbolizuje, dělí mezi dva lidi.

Já krájím, ty vybíráš. Tak se jmenuje spravedlivá metoda, jak rozdělit prakticky cokoli, s odkazem na onen dort. Jeden člověk rozdělí jídlo, práci či peníze na dvě poloviny, které mu přijdou stejné, a druhý člověk si vybere tu polovinu, která mu přijde lepší.

Vědci tuto metodu schvalují.

Zmínky o této strategii sahají až do starověkého Řecka,

shodují se ti, kteří se touto otázkou zabývají, a to po celém světě. Zároveň uvádějí, že lidé si někdy vyberou menší kousek s polevou či ovocem, které jim chutná nejvíce, spíše než větší kus dortu.

Metoda pro více než dva lidi

Ve třech lidech stále jde použít metodu uvedenou výše, s tím rozdílem, že ten, kdo rozděluje, rozdělí na tři díly. Následně se zeptá jedné další osoby, kterou část či které části by si vybrala. Jakmile řekne, že by si vybrala alespoň dva, poté se dá rozhodnout osobě třetí, kterou část si vezme, a zbytek se rozdělí mezi dva zbývající lidi.

Reklama

Existuje ale i jiná metoda, která najde uplatnění, když první metoda selhává pravidelně. Je ale zapotřebí, aby nikdo nepodváděl. První osoba si oddělí svou část, která jí přijde jako jedna třetina (v případě, že se dělí mezi tři lidi), a zbytek přenechá zbývajícím dvěma lidem. Ti si poté rozdělí zbytek na dvě poloviny. Má to ale nevýhodu, a to tu, že až později mohou osoby zjistit, že jejich díl není tak dokonalý jako díly ostatních.

Musíme si věřit

Matematici a další vědci soustavně hledají způsob, jakým dělit cokoli, aniž bychom se museli potýkat se závistí ostatních. Vědci z New Yorku si hráli s myšlenkou, že by bylo možné onen dort rozdělit na tři části jednou osobou, výsledek předat osobě jiné, která z tří kousků udělá šest atd. Výhoda je, že tomu, kdo dort krájí, všechny kousky přijdou spravedlivé. Nevýhoda ale je, že zaprvé by vzniklo příliš mnoho malých kousků a zadruhé že nové dělení nemusí připadat spravedlivé těm, kteří již dort krájeli dříve.

Lidská chamtivost bohužel nezná mezí. Například osoba, která dělí, by si mohla záměrně vybrat větší kus a menší, s větším množstvím čokolády, ponechat osobě, která čokoládu miluje. Je opravdu zapotřebí, aby lidé byli fér, když si dělí dort. Nebo domácí práce nebo cokoli jiného.

Čím více lidí, tím menší je pravděpodobnost, že každý dostane stejný díl. Tyto metody jsou stoprocentní pouze v případě, že všichni účastníci jsou spravedliví. Od roku 2014 je nám přístupný webový nástroj Spliddit, který dle preferencí spravedlivě rozdělí cokoli. Otázkou však je, zda skutečně všichni budou s výsledkem spokojeni. Vzájemná důvěra je velmi důležitá.

Jak rozdělit dort spravedlivě, vysvětluje také toto video.

Reklama
Reklama