Dřízno, Přepychy: Místo nevysychajících pramenů, neposkvrněného početí a tří přání našich předků

Dřízno, Přepychy: Místo nevysychajících pramenů, neposkvrněného početí a tří přání našich předků

Foto: Czeva / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V Orlických horách a Podorlicku je nespočet míst s geniem loci. Zastavte se a dopřejte vaší duši i mysli novou energii. Kraj uchovává několik menších mariánských poutních míst. K nim patří i malebné údolí Dřízna, asi 2 km od Přepych.

Z okraje obce Přepychy se vydejte procházkou ke kapli Panny Marie Lurdské do Dřízenského údolí. Poseďte chvíli a osvěžte se z pramene, který nikdy nevysychá…

Vyrazíte-li z obce Přepychy po žluté turistické značce, zavede vás cesta do půvabného údolí uprostřed lesa, kde vás čekají přírodní krásy a zajímavé památky. Procházku si můžete zpestřit zastávkami na křížové cestě s čtrnácti stanovišti, přičemž poslední je Boží hrob vytesaný do skály. Na své pouti objevíte také kapli zmíněné Panny Marie Lurdské a pramenitou studánku.

„Na začátku údolí pramení vydatný pramen, který nikdy nevyschne a u kterého kdysi dávno naši předkové založili obec Přepychy. Kousek dál v údolí se nachází pramen Křížovka, pojmenovaný podle kříže, který tu odedávna stával. Tento pramen se těšil u lidí zvláštní úctě, důvěře a zbožnosti a ta nikdy neochabla, ani když bylo toto místo sešlé a zpustlé,“ vysvětluje Pavel Kavalír na stránkách webu Církevní turistika.

Důstojné poutní místo z ní udělal stavitel Václav Hrubý z Opočna. Na jeho popud byla v roce 1883 studánka upravena jako mariánská jeskyně s nápisem: Já jsem Neposkvrněné početí. Před jeskyni byla umístěna kovová mřížka a malá jímka, do které vtéká voda z jeskyně.

Svatyně Božího hrobu na poutním místě Dřízna u obce Přepychy nedaleko Opočna.
Svatyně Božího hrobu na poutním místě Dřízna u obce Přepychy nedaleko Opočna. Nejstarší památkou zachovanou až dodnes je na kmenu zavěšený obrázek Matky Boží s dítětem, namalovaný na dřevě a zasklený v plechovém rámu s letopočtem 1764. Na obraze jsou velká písmena M. P. Kdo však tento obraz pověsil a proč, není známo, uvádí web cirkevnituristika.cz. | Zdroj: Czeva / Creative commons, CC-BY-SA

„Mariánští ctitelé vyhledávají dřízenské údolí zvláště v nedělních odpoledních hodinách měsíce května a října. (…) V přírodním půvabu tohoto místa vdechuje poutník do duše ovzduší milosti,“ popisuje malebné místo web Církevní turistika.

Reklama

Podle webu byl vlastním zakladatelem Dřízen jako poutního místa přepyšský kaplan PAlois Mádr, který zemřel roku 1892 ve věku 41 let. Jeho zásluhou byla v roce 1883 postavena nad pramenem kamenná jeskyně se soškou Panny Marie Lurdské a starý dřevěný kříž u studánky byl nahrazen křížem kovovým na kamenném podstavci. 

Odkaz a přání našich předků

Jak píše Pavel kavalír, jejich první přání je,

aby toto posvátné místo, které bylo vybudováno usilovnou prací a velkou obětavostí - nezpustlo, ale spíše se stále zvelebovalo.

Druhé přání, které „vychází z hloubi duše je, aby toto posvátné místo přinášelo požehnání pro celý kraj a bylo na přímluvu Matky Boží pomocnice křesťanů nevyčerpatelným zdrojem milostí na duši i na těle“.

A třetí přání - pro ty, kdo sem zavítají – „aby po celý svůj život pociťovali mocnou ochranu, ale zvláště aby byli ochráněni ode všeho zlého v hodince své smrti, na přímluvu Panny Marie Dřízenské“.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama