Evropa finišuje s výrobou nové antény pro komunikaci ve vesmíru. Bude přenášet mega důležitá data z hlubokého kosmu

Evropa finišuje s výrobou nové antény pro komunikaci ve vesmíru. Bude přenášet mega důležitá data z hlubokého kosmu

Foto: Anténa Evropské vesmírné agentury v australské New Norcia. Zdroj: D. O’Donnell/ESA / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Evropská kosmická agentura oznámila milník ve výstavbě evropského systému, který slouží ke komunikaci se sondami vyslanými do vesmíru. Ten se buduje v západoaustralské New Norcii. Právě byla instalována anténa jednoho z hlavních zařízení, která váží 122 tun a má průměr 35 metrů.

V září bylo dosaženo zásadního pokroku při stavbě nové komunikační antény Evropské kosmické agentury (ESA) pro hluboký vesmír v australské Nové Norcii: vyzvednutí 122tunového reflektoru. „Obr se probouzí při západu Slunce v západní Austrálii. Dělníci si konečně mohou oddechnout po více než dni stráveném na obrovském jeřábu při zvedání kolosální 122tunové reflektorové antény o průměru 35 metrů a korunování nejnovější komunikační antény ESA pro hluboký vesmír. Po instalaci antény a jejího kvadrupólu je ESA na dobré cestě k otevření své čtvrté antény pro hluboký vesmír a druhé v lokalitě New Norcia v Austrálii do konce roku 2025,“ popsala bezprecedentní operaci, kterou můžete shlédnout na následujícim videu, na svém webu agentura ESA.

Jedná se o čtvrtou a nejmodernější evropskou anténu určenou pro vesmírnou komunikaci na velké vzdálenosti a druhou, která se staví ve městě New Norcia v západní Austrálii, 132 km severně od Perthu. Je označována jako NNO3 (New Norcia Antenna 3) a má být dokončena do konce roku 2025, uvádí Marek Matacz pro populárně-vědecký server Nauka w Polsce. Jejím úkolem bude přijímat a odesílat cenná data do kosmických lodí - jak vědecká, tak data související s misemi.

„Dosažení tohoto klíčového milníku otevírá cestu k závěrečným fázím projektu a dále posiluje odhodlání a motivaci týmu. Brzy budeme moci začít instalovat jednotlivé subsystémy uvnitř antény, které jsou nezbytné pro spuštění, testování a ověření celého systému a pro nasazení plně funkčního zařízení do konce roku 2025,“ řekl Piermario Besso, vedoucí projektu NNO3.

Odborníci z ESA (Evropská kosmická agentura) vysvětlují, že poptávka po pozemních rádiových stanicích pro hluboký vesmír v posledních letech výrazně vzrostla v důsledku nových misí vyžadujících přenos stále většího množství dat. Mezitím kapacita tří stávajících antén provozovaných v globální síti pozemních stanic Estrack téměř dosáhla svých limitů.

Reklama

Novou anténu budou využívat například nejdůležitější evropské sondy, jako je sonda BepiColombo mířící k Merkuru a sonda JUICE mířící k Jupiteru, a také měsíční mise a další programy pro vzdálený vesmír. Například sonda Vigil, která má předpovídat kosmické počasí a jejíž start je naplánován na rok 2031, bude vyžadovat nepřetržité spojení se Zemí.

Odborníci zdůrazňují, že nová anténa také umožní navrhovat ještě pokročilejší a náročnější mise. NNO3 bude rovněž klíčovou součástí celosvětové sítě antén pro vesmírnou komunikaci, na níž se bude spolupracovat na mezinárodní úrovni. A jako nadstavba je australský systém budován s ohledem na životní prostředí.

Očekává se, že pomůže například při příjmu dat z vesmírného teleskopu Nancy Grace Roman, který staví NASA. Ten je pojmenován na počest Nancy Romanové, celým jménem Nancy Grace Roman, americké astronomky, která významně přispěla ke klasifikaci a poznání pohybů hvězd. Stala se první ženou na manažerské pozici v NASA a vytvořila zde program vesmírné astronomie.

Reklama
Reklama