Evropský strom roku 2020 i strážkyně zatopeného údolí. Chudobínská borovice střeží Vírskou přehradu dál

Evropský strom roku 2020 i strážkyně zatopeného údolí. Chudobínská borovice střeží Vírskou přehradu dál

Foto: Marek Olbrzymek / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Přežila stovky let, stala se němým svědkem nespočtu výprav do Svrateckého údolí, ale i odchod posledních obyvatel malé vsi. Chudobínská borovice se na skalnatém ostrohu vybíhajícím do svratecké přehrady Vír vypíná dodnes.

Po proudu Svratky naleznete starou dámu

Vydáte-li se Českomoravskou vrchovinou, od městečka Dalečín po proudu řeky Svratky a pak dále, podél pravého břehu vodní nádrže Vír, jistě ji na protější straně nepřehlédnete. Tam se pne, nad vodní hladinou, klidná, esovitě prohnutá, více než třísetletá stará dáma mezi borovicemi. Není nikterak velká, dosahuje výšky zhruba 13 metrů, obvod jejího kmene činí dva metry, průměr okolo 60 centimetrů.

Borovice je v dobrém zdravotním stavu, na skále se jí daří. Uvnitř kmene má dutinu, která je však u takto starých stromů běžná. Strom může být i pět set let starý, právě dutina však znemožňuje přesné určení stáří stromu

říká dendrolog Jaroslav Kolařík.

Pozorujte ji z bezpečné vzdálenosti

Bezprostředně k ní se běžně nedostanete, neboť se nachází v ochranném pásmu vodní nádrže, kam je vstup zakázán. Možná právě díky tomu se mu tak daří. Má tu svůj klid.

Neopatrným přiblížením se ke stromu může dojít k poškození kořenů. Při správné péči tu tato krásná borovice může ještě stovky let stát

uvádí Kolařík. Zájemci a turisté ji tak mohou ze všeho nejlépe pozorovat z protějšího břehu přes vodní hladinu.

Pokaždé jiná

Pohled na borovici je unikátní tím, že nabízí neustále se měnící scenérii. Vždy totiž záleží na tom, kolik vody je zrovna do Vírské nádrže vpuštěno. A tak ji jednou můžete zahlédnout vypínat se na ostré skále vysoko, několik metrů nad hladinou malé zátoky, jindy ji zase objevíte na ostrůvku téměř uprostřed nádrže.

Reklama

Svědkyně života a konce jedné vsi i oceněná kráska

Pro její nepříliš velký vzrůst ji někteří přezdívají Bonsajem od Vírské přehrady. Nikoliv výškou, ale svým příběhem je však jedinečná.

Před pár lety se stala možná nejznámější borovicí v Česku, když v roce 2019 vyhrála anketu o český Strom roku a následně o rok později porazila chorvatský jinan i portugalský kaštan a stala se evropským Stromem roku. Díky svým úspěchům se dostala dokonce i na poštovní známku. Je také poslední vzpomínkou na dnes již zatopenou obec Chudobín, nad jejímž splavem se kdysi vypínala a jejíž název dnes nese. Chudobín musel v polovině padesátých let minulého století ustoupit stavbě nové Vírské přehrady, poslední obyvatelé jej opustili v roce 1955. Kdysi však byla ves oblíbeným cílem výletů nejen letních, ale i zimních. Pořádaly se tu dokonce i lyžařské závody.

Mezi místními se tradovala pověst, že prý pod borovicí sedává čert a hraje tam na housle. Možná to byl čert, možná jen vítr prohánějící se údolím. Až se někdy budete okolo Vírské přehrady procházet, napněte zrak a na strom se přes vodní hladinu zahleďte. Kdo ví, třeba tam toho pekelníka spatříte.

 

Reklama
Reklama