Proč fén a sušička hřeje i fouká zároveň. Je to nutné?

Proč fén a sušička hřeje i fouká zároveň. Je to nutné?

Foto: VGeorgiev / Depositphotos

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Takové „obyčejné“ předměty každodenní potřeby, že nás ani nenapadne se zaobírat otázkou, proč vlastně hřejí i foukají zároveň. Většina z nás jejich funkce bere jako fakt, ale pojďme si vysvětlit podstatu vlasových vysoušečů a sušiček prádla, bez které by zmíněné přístroje nefungovaly.

Mokré vlasy i prádlo, které chcete usušit, obsahují vodu a ta se nejdřív musí přeměnit z tekutiny na páru, aby bylo možné ji potom proudem vzduchu odfouknout. Odfouknout vodu v tekuté podobě není vůbec jednoduché, vysvětluje Robert L. Wolke v knize Co Eistein vyprávěl svému holiči. Wolke byl americký chemik a profesor, který ve svých knihách vysvětloval každodenní jevy světa netechnickým jazykem srozumitelným všem.

Zjednodušeně řečeno to funguje asi takto: když se voda v mokrých vlasech či prádle zahřeje proudem teplého vzduchu, molekuly vody zrychlí pohyb, takže větší množství z nich se odpoutá a odletí do vzduchu. Technickým jazykem zní vysvětlení takto: teplejší voda má vyšší tlak odpařování. Teplo tedy urychlí odpařování vody, a jakmile se voda přemění na páru, může ji proudící vzduch odfouknout.

Interiér sušičky prádla.
Interiér sušičky prádla. | Zdroj: trekandshoot / Depositphotos

S již základními znalostmí uvedenými výše se jistě budeme ptát, kolik páry může ze vzduchem ohřáté vody vzniknout? Nebo jak rychle se může odpařovat? Molekuly vody mohou odlétat a přecházet v páru jenom do té doby, dokud nad tekutinou není tolik molekul páry, že se jich stejné množství, jako se odpařuje, vrací i zpátky. Děje se to tak dlouho, technicky řečeno, dokud tekutina a pára nejsou v rovnováze.

„A právě tady nastupuje foukání. Pohybující se vzduch z vysoušeče odfoukne některé z molekul páry, takže se nemohou připojit zpátky k tekutině. Tím se uvolní místo pro další a odpařování může pokračovat, vysvětluje profesor Wolke.

Proto sušičky prádla a vysoušeče vlasů hřívají i foukají. Jedno bez druhého by svůj úkol zdaleka tak dobře nezvládlo. Co kdyby váš fén přestal foukat a jenom hřál, nebo kdyby přestal hřát a foukal by jen studený vzduch?

„Jestliže je v prostředí ve vzduchu dostatek páry, například v koupelně, kde už je dost vlhko po sprchování, voda z vlasů se tak rychle neodpařuje. Vyžadovalo by to delší dobu ohřívání a trvalo by dlouhou dobu, než by se vaše kadeře přeměnily na tu hedvábnou záplavu, kterou ukazují v televizi,“ uzavírá profesor Wolke.

Reklama
Reklama