Fideuá: Španělská pochoutka se tváří jako paella, ale obsahuje překvapivou ingredienci

Fideuá: Španělská pochoutka se tváří jako paella, ale obsahuje překvapivou ingredienci

Foto: asimojet / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Mezi nejvýznamnější jídla španělské kuchyně patří paella. Ale kdo navštíví východní pobřeží Španělska, konkrétně Valencii, ví, že si nesmí nechat ujít příležitost ochutnat fideuá, výtečný pokrm s dlouhou historií.

Paella (čti paeja) je pokrm z rýže připominájící rizotto či pilaf, má však svá jedinečná specifika. Pro její přípravu se používá speciální rýže a typickými přísadami jsou pak mořské plody, zelenina a koření. Důležitou ingrediencí je kromě olivového oleje také šafrán, který ji dodává jedinečnou vůni, chuť i barvu. Ale dalo by se říct, že známá paella má svou sestru či sestřenici, která se jí podobá, ale přesto to není ona. Chutná ale taktéž výtečně. Až budete cestovat po východním Španělsku, určitě si objednejte místní pochoutku, pokrm fideuá (také fideua), opravdu si pošmáknete.

Fideuá je specialita, která vznikla jižně od Valencie ve městě Gandía, ale nyní se rozšířila do celé valencijské oblasti. Připravuje se také na pánvi zvané paella jako oblíbený pokrm paella, ale jejími hlavními ingrediencemi jsou mořské plody a nudle. Jak se ale těstoviny objevily na místě oblíbené rýže?

Odkud pochází název fideuá

Fideuá (čti fideuva) pochází z nářeční výslovnosti valencijského slova „fideuada", což znamená „velké množství nudlí". Přesněji řečeno, slovo fideuá pochází z valencijského slova fideuà a to původně z hispánsko-arabského „fidaws", což znamená „nudle".

Jaký je původ pokrmu fideuá

Tento pokrm pochází z roku 1930, kdy se kuchař posádky lodi Santa Isabel Gabriel Rodríguez Pastor plavil podél východního pobřeží a rozhodl se překvapit posádku dobrým jídlem. Ingredience byly jasné: na jedné straně mořské plody z nedávných úlovků ve vodách Středozemního moře. Na druhé straně, ačkoli do té doby vždy přidával rýži, se rozhodl pro inovaci a vyměnil rýži za nudle. Výsledek měl úspěch a nakonec se rozšířil i do přístavních restaurací, až se stal hvězdou celé oblasti.

Reklama

Hlavní rozdíl oproti paelle

Hlavní rozdíl mezi paellou s mořskými plody a fideuou spočívá v tom, že tradiční valencijská fideuá má místo rýže nudle – většinou malinká kolínka či nalámané špagety. Tyto těstoviny pocházejí z Číny, ale do Evropy, konkrétně do Itálie, je přivezl Marco Polo a později se dostaly i do valencijských kuchyní.

Jak připravit fideu

Chcete-li připravit autentický recept, musíte vzít v úvahu, na čem se tento chutný pokrm připravuje. Pokud v našich podmínkách nemáte speciální pánev na paellu z leštěné, smaltované nebo nerezové oceli, neprofesionálně ji nahraďte jakoukoliv velkou mělkou pánví.

Recept na výtečnou valencijskou fideu

Na vývar uvařte morrallu s pórkem a jarní cibulkou v kastrolu se třemi litry vody a několika snítkami petrželky. (Morralla je směs malých ryb z mělkých vod různého druhu, která se obvykle používá k přípravě vývaru do polévek, dušeného masa a paelly – pozn. aut.) Okořeňte a vařte 60 minut, dokud se vývar nezredukuje na přibližně 1,7 litru, slijte a dejte stranou.

Pánev – velkou, nejlépe tu na přípravu paelly - postavte na oheň a přidejte čtyři lžíce oleje. Když je olej rozpálený, přidejte krevety a osmažte je. Vyjměte je na talíř a dejte stranou. Do pánve přidejte nakrájeného mořského ďasa, osolte, opepřete a orestujte. Vyjměte na talíř. Přidejte langusty, opečte je a dejte stranou na talíř. Oloupejte a nadrobno nakrájejte stroužky česneku a přidejte je na pánev spolu se šafránem, paprikou a nakrájenými rajčaty. Přidejte nudle, trochu je osmahněte, nalijte vývar a dosolte. Vařte přibližně 8 až10 minut na mírném ohni (nebo dokud se vývar neodpaří). Navrch pokrmu položte kousky mořského ďasa, langusty a červené krevety, ozdobte polovinou citronu a petrželkou a podávejte.

Reklama
Reklama