Fyzici přišli na ideální velikost nádoby na skořápky pistácií

Fyzici přišli na ideální velikost nádoby na skořápky pistácií

Foto: graletta / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Pistácie patří mezi oblíbenou pochoutku již tisíce let. Zamysleli jste se ale někdy nad tím, do čeho vyhazujete jejich skořápky? Vědci se v nedávné studii rozhodli přijít s odborným názorem.

Pistácie našly své využití nejen jako přísada do sladkostí či jiných potravin. Běžně se totiž servírují pražené či solené jako předkrm či drobná svačinka. Hostitelé si však při podávání misky pistácií mohou lámat hlavu s tím, jakou nádobu zvolit na vyloupené pistáciové skořápky. Řešení tohoto problému přináší studie podložená rozsáhlou literaturou i praktickou expertízou.

Studium chování atypických geometrických tvarů v prostoru není snadné

Abychom celé věci lépe porozuměli, musíme se detailněji podívat na fyzikální vlastnosti různých tvarů hmoty. V tomto směru je nejlépe prostudovaným geometrickým tělesem koule, u níž byla provedena celá řada studií, mimo jiné i s cílem najít optimální nádobu pro jejich uložení. V případě invariantních, nesymetrických a nestejnorodých tvarů, kterými jsou například skořápky pistácií, je však situace mnohonásobě složitější. Vědci tak mnohdy musí sáhnout k pokročilým počítačovým simulacím ve dvou i třech rozměrech, a kombinovat výsledky modelů s reálnými daty.

Skořápky pistácií se v misce chovají nestandardně

Autoři výše zmíněné práce při hledání řešení změřili relativní hustotu nejen plného balení pistácií, ale i samotných skořápek. Oříšky i jejich obaly tak nasypali do odměrného válce, chvíli je v něm přesypávali a nakonec odečetli výslednou hodnotu. Zatímco u plných pistácií byl před a po protřepání rozdíl minimální, u skořápek došlo k nárůstu objemu až o 27 %. Vědci si tuto skutečnost vysvětlili tím, že pohybem se slupky různě spojují, čímž se objem zvětšuje.

Pistácie jsou dobrou pochoutkou
Pistácie jsou dobrou pochoutkou | Zdroj: Colour / Depositphotos

Jak velkou misku na skořápky zvolit?

Přenesme si nyní celou záležitost do praxe: pistáciové oříšky jsou zpravidla servírovány prostým nasypáním do misky, díky čemuž je jejich objem v ní prakticky shodný s objemem obalu. U skořápek však máme mnohdy tendenci s miskou třepat, abychom zvýšili její kapacitu, což může být ve finále kontraproduktivní. Dosazením proměnných do série rovnic tak výzkumníci zjistili, že stačí, aby velikost nádoby na skořápky byla o něco větší než polovina velikosti misky na pistácie. Tento poměr byl následně ověřen další sérií pokusů s konzistentními výsledky.

Jednoduchým pokusem jsme zjistili, že pokud jsou skořápky v nádobě vhodně distribuovány, stačí, aby miska na slupky měla objem zhruba 57 % původního obalu. Toto číslo pak lze statisticky zvýšit až na 73 %

uvádí studie.

Vědci chtějí ve výzkumu pokračovat

V závěrů své publikace autoři uvádějí, že jejich práce je především příspěvkem k nepříliš rozšířené literatuře zabývající se balením nesférických a nekonvexních předmětů. Do budoucna se plánují věnovat numerickému vyhodnocení našich experimentálních výsledků pomocí simulací na skutečných balení pistácií a jejich skořápek. Tým věří, že výzkum usnadní život nejen náročným hostitelům, ale pomůže i poodhalit fyzikální vlastnosti některých atypických geometrických tvarů. Kromě skořápek pistácií se nabízí provést podobnou analýzu například na mušlích či ústřicích.

Reklama
Reklama