Z oázy v srdci Sahary vychází po tisíciletí hlasitý řev a velbloudí exkrementy roztáčí potravní řetězec

Z oázy v srdci Sahary vychází po tisíciletí hlasitý řev a velbloudí exkrementy roztáčí potravní řetězec

Foto: Ahmed mostafa Ali / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Oáza Guelta d'Archei se nachází na náhorní plošině Ennedi v severovýchodním Čadu ve střední Africe, skrytá za kaňonem, který ji chrání před drsnými pouštními podmínkami. Kdyby promluvila, dozvíme se neobyčejná skalní svědectví tisíciletých civilizací a přírody, která spojuje - na první pohled - nespojitelné články živočišné říše.

Když se vydáte 900 km severovýchodně od hlavního města Čadu N'Djameny, objevíte podivuhodnou náhorní plošinu Ennedi. Zde se nachází starověké napajedlo, jinak řečeno gelta. Gelta je typická pro pouštní oblasti a vzniká, když podzemní voda vytéká na povrch a vytváří trvalé tůně a nádrže.

Sytě červené pískovcové útvary se tyčí více než 100 metrů nad saharským pískem. Vzhledem k tomu, že v oblasti nejsou žádné silnice a už vůbec ne pozemní infrastruktura, procestuje tuto pozoruhodnou krajinu ročně méně než několik stovek turistů.

Denně jej ale navštěvují stovky velbloudů, které sem pastýři přivádějí, aby se napili, doplnili zásoby vody a odpočinuli si, než budou pokračovat ve své namáhavé cestě přes Saharu. Tato tradice trvá už stovky let a kvůli velkému množství velbloudů ve vodě (a jejich exkrementům) trvale zčernala. Slavné napajedlo se nachází uprostřed hluboké skalní rokle a často z něj pijí stovky velbloudů. Zajímavý je i hluk, který odsud často vychází. Je to tím, že je slyšet hlasitý „řev“ velbloudů, který se odráží od okolních skalních stěn.

Jedním z nejúžasnějších pohledů na Sahaře je právě zdejší „napájení dromedárů", kteří "po stovkách vstupují do hluboké rokle Guelta d'Archei a jsou shromažďováni pastevci tubu. Jejich příchod je očekáván duněním jejich ,křiku´ mezi hladkými, oblými pískovcovými stěnami a ozvěnou jejich tupého klapání kopyt, tlumeného písčitou půdou. Během několika vteřin oživí a zaplní toto jinak odlehlé a tiché místo, shlukují se kolem zázračné vody a vyzývají poslední exempláře nilských krokodýlů, kteří žijí v srdci Sahary. Rozhodně nezapomenutelný zážitek v přírodním amfiteátru mimořádné krásy!", popisuje neobvyklé pouštní místo web Kanaga. 

Reklama

Velbloudi nejsou jediná zvířata, která se v této pouštní oáze vyskytují. Přestože napajedlo měří na délku necelých 200 metrů a v okruhu několika kilometrů není žádná jiná voda, v černé vodě číhá i malé množství krokodýlů nilských. To také svědčí o tom, že Sahara bývala mnohem vlhčí oblastí než dnes.

Krokodýli byli kdysi rozšířeni po celé Sahaře až do počátku 20. století, kdy zvýšené sucho v kombinaci s pronásledováním člověkem vedlo k vyhynutí mnoha místních populací. Guelta d'Archei představuje jednu z posledních zbývajících kolonií nilských krokodýlů v této poušti. Takovým přírodním „paradoxem“ je, že krokodýli se živí rybami, které se živí řasami, jimž se v této vodě daří právě díky velbloudím exkrementům.

Na útesech nad oázou lze také najít skalní kresby ze středního holocénu, které nám napovídají, že tato oáza je stará desítky tisíc let.

Reklama
Reklama