Houby pomáhají stromům růst rychleji: Pro nás jako lidstvo to je převratný objev, možná omezíme oteplování

Houby pomáhají stromům růst rychleji: Pro nás jako lidstvo to je převratný objev, možná omezíme oteplování

Foto: lightcaptured / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Mykorhizní houby pomáhají rostlinám růst rychleji. Vědci se proto pokusili využít procesu mykorhizy, aby podpořili růst stromů. A zatím to funguje skvěle, stromy absorbují více oxidu uhličitého a daří se jim. Podívejme se na průběžné výsledky výzkumu.

Co je to mykorhiza?

Abychom pochopili, jak spolu houby a další rostliny soužijí, v první řadě bychom si měli vysvětlit, co to je ta mykorhiza. Je to označení symbiózy mezi určitými druhy hub a kořeny vyšších rostlin, jmenovitě stromů a keřů. Jak to funguje, se můžete podívat zde.

Existují dva způsoby, jak se houba ke kořenu připne. Buď houbová vlákna pronikají do kořenových buněk těsně pod kůrou, nebo do mezibuněčného prostoru, který je ještě blíže ke kůře. Houbová vlákna nikdy nezasahují do středního válce kořenů rostliny, a rostliny tak netrpí parazitismem ze strany hub.

Houby dostanou lepší podmínky pro růst a zároveň stromům také poskytují živiny, aby mohl růst a sílit. Zároveň stromy spojují v kořenech, jsou jakýmsi přenašečem živin. To stromům pochopitelně vyhovuje. Jeden organismus má na ten druhý dobrý vliv a soužití je přínosné pro oba organismy.

Soužití je přínosné pro oba organismy
Soužití je přínosné pro oba organismy | Zdroj: [email protected] / Depositphotos

Mykorhizní houby mají na rostliny velmi dobrý vliv

Vědci z nové organizace, takzvané Společnosti na ochranu podzemních sítí (SPUN), se snaží zodpovědět otázku, zda s pomocí určitých hub mohou stromy růst rychleji a vstřebávat větší množství oxidu uhličitého. To by mimochodem také vedlo ke zvýšení množství kyslíku ve vzduchu.

Proto na jaře roku 2021 vysadili 25000 stromů na opuštěné pastvině. Mezi těmito vědci byl i spoluzakladatel organizace Colin Averill, který se živí jako mykolog, odborník přes houby. Určitým stromům věnovali mykorhizní houby a jiné stromy nechali bez takovéto přírodní podpory. Je to jeden ze tří výzkumů svého druhu, přičemž třetí teprve započne tento rok na podzim v Irsku.

Reklama

Averill se s námi dělí o své poznatky o mykorhizních houbách, aby vysvětlil, proč je výzkum zapotřebí.

Společnosti již dlouho prodávají mykorhizní houby, ale tyto směsi nejsou přizpůsobeny konkrétním druhům stromů a existuje jen málo důkazů, že by pomohly. Věřím, že je potřeba dostat správné organismy na správné místo.

Při tomto výzkumu proto přiřadil určité druhy hub k určitým druhům stromů a společně s ostatními čekal na výsledek své práce.

Vědci výzkum spíše podporují

Ostatní vědci, hlavně mykologové, jsou nadšení a výzkum plně podporují. Sami jsou zvědavi, jak výzkum nakonec dopadne. Myšlenka pomoci symbióze mezi houbami a stromy je něco, o čem mnozí z nás píší ve svých grantech. Je ale hezké vidět, že se o to někdo skutečně snaží,“ nechal se slyšet Kabir Peay, mykolog pracující na Stanfordské univerzitě, který do jisté míry sdílí své domněnky i zkušenosti s organizací SPUN.

Pozitivní vliv hub na stromy jsou zřejmé

Prozatím se vše vyvíjí dobře. Ačkoli domněnka mykologů je stále v plenkách, pan Averill se v dubnu přišel podívat na předběžné výsledky své práce. A co si myslel, to se potvrdilo. Stromy žijící v symbióze s houbami rostou rychleji než ty, které houby nespojují. Zároveň nepředpokládá, že by se něco v příštích letech mělo změnit.

Reklama
Reklama