Hroznýši, kteří nemají žádného otce existují: Může za to přirozený proces nepohlavního rozmnožování zvaný partenogeneze

Hroznýši, kteří nemají žádného otce existují: Může za to přirozený proces nepohlavního rozmnožování zvaný partenogeneze

Foto: NewAfrica / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Vítejte v tajemném zvířecím světě. V tomto světě nepřichází na svět noví jedinci přirozenou cestou pohlavního rozmnožování – vítejte ve světě nepohlavního rozmnožování, které se nazývá partenogeneze.

Vítejte ve světě partenogeneze

Stručně řečeno, partenogeneze je biologický proces, při kterém se zvířata rozmnožují bez přítomnosti samců. Znamená to, že vajíčko se vyvíjí až do dospělého jedince pouze ze samičích pohlavních buněk. Tento způsob nepohlavního rozmnožování se často vyskytuje u hmyzu, některých druhů ryb a plazů. Je to právě brazilský hroznýš duhový z Anglie, který je zářným příkladem toho, že tento proces rozmnožování skutečně funguje.

Hroznýš duhový

Hroznýš duhový pochází ze Střední a Jižní Ameriky a není rozhodně žádným neobvyklým plazem. Jedná se o menší druh hada z čeledi hroznýšovitých. Díky své velikosti, atraktivnímu zbarvení a především díky své mírné povaze patří mezi oblíbené a velmi často doma chované hady. Právě u tohoto druhu plazu se v Anglii objevila partenogeneze.

Anglická škola v šoku

Na první pohled nevinný samec

6 stop vysoký brazilský hroznýš duhový, který bych chovaný třináct let ve škole City of Portsmouth College v jižní Anglii, dostal jméno Ronaldo. Mělo se totiž za to, že se jedná o samce. Nutno také podotknout, že tento had nebyl v posledních devíti letech v kontaktu s žádnými jinými hady. Studenti se díky němu učili, jak se správně starat o zvířata.

Přejedený Ronaldo

Den před velkým šokem vypadal hroznýš o něco tlustší než obvykle. Vypadalo to, jako by se hodně najedl. Vzhledem k tomu, že byl Ronaldo prohlášen veterinářem za samce, nikdo tomu nevěnoval velkou pozornost a jen všichni čekali, až vytráví a dostane opět chuť k jídlu.

Zázračný porod

Pete Quinlan, který je zootechnik na univerzitě a mimo jiná zvířata se stará také o Ronalda, byl osudný den zavolán svým kolegou s dotazem, proč k Ronaldovi vypustil malé hady neurčeného původu. Jakmile však Quinlan hady spatřil, věděl, že se jedná o čtrnáct mláďat hroznýše duhového.

Reklama

Podrobné zkoumání

Po podrobném prozkoumání hroznýše i mláďat bylo zjištěno, že se jedná o samici, nikoliv o samce. Na základě výzkumu bylo také zjištěno, že mláďata přišla na svět procesem partenogeneze. K ní dochází, když se embryo vyvíjí, aniž by bylo přímo oplodněno.

Rozdíl mezi pohlavním a nepohlavním rozmnožováním

Při pohlavním rozmnožování jsou zapotřebí spermie samce. Partenogeneze může zahrnovat vedlejší produkty procesu, který vytváří vajíčka, která se používají k vyplnění této mezery. Buňky se následně spojí zpět do vajíček, čímž se embryím poskytnou dvě podobné, ovšem ne zcela identické sady DNA.

Zajímavosti

Někteří vědci tvrdí, že hadi prochází partenogenezí v případech, kdy nemají po většinu života partnera. V posledních letech se objevuje čím dál více zpráv o této formě rozmnožování. Žralok v zoologické zahradě v Illinois porodil mládě poté, co neměl čtyři roky žádný kontakt se žraločím samcem. Studie z roku 2021 však toto tvrzení vyvrací, neboť kondoři kalifornští se v zajetí rozmnožovali nepohlavně, i když měli stálý přístup k samčímu pohlaví.

Reklama
Reklama