Některá setkání zasejí semínka, jež zakoření za čas, jiná změní běh života během jediného okamžiku. To je japonský koncept Ichi-go Ichi-e

Některá setkání zasejí semínka, jež zakoření za čas, jiná změní běh života během jediného okamžiku. To je japonský koncept Ichi-go Ichi-e

Foto: IgorVetushko / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Někteří z nás celý život truchlí nad promarněnou příležitostí, nebo naopak nadšeně vzpomínají na první setkání s člověkem, který je jim nejdražší. Jak skvělé by bylo umět rozpoznat jedinečnost daného okamžiku. A přesně to znamená Ichi-go Ichi-e nebo Ichigo-Ichie (doslova přeloženo jako „Jedna chvíle, jedno setkání“ nebo „Jeden okamžik jedinkrát“), přináší nový pohled na život japonskou optikou magazín Active Beauty.

Stále více inspirace, jak vést kvalitnější život, přichází z Japonska. O meditaci a koupání v lese jste již jistě slyšeli. Ale znáte následující pojem? Je to vlastně koncept, který pochází z filozofie japonského čajového obřadu ze 16. století, který můžete ihned zakomponovat do svého života.

Jazyk nám pomáhá přesně vyjádřit, jak se cítíme. Každý jazyk má však své hranice. Někdy je těžké najít v rodném jazyce ta správná slova, kterými byste vyjádřili, jak úžasná, podivná, děsivá nebo vtipná může být určitý moment či situace. A učení se novým jazykům je o to zábavnější, protože nám otevírá zcela nový svět vyjadřování. Pojďme se podívat na oblíbené japonské přísloví, které vystihuje podstatu mimořádných i každodenních situací. Ichi-go ichi-e může rozšířit způsob, jakým popisujete a chápete náhodná setkání.

Vzpomeňte si na všechny lidi, které za svůj život potkáte. Co kdybyste každé z těchto setkání považovali za příležitost, která se naskytne jen jednou za život, a věnovali jim maximální pozornost? Doslovně přeloženo jako ichi (jeden) go (čas) ichi (jeden) e (setkání), ichi-go ichi-e je staré japonské přísloví, které znamená jedna příležitost, jedno setkání. Lze ho také vyložit jako pouze pro tentokrát, nikdy více a jednou za život.

Výraz ichigo, který má kořeny v buddhistické filozofii, znamená od narození do smrti. Jinými slovy, ichi-go ichi-e ztělesňuje filozofii, že každý okamžik strávený při setkání by měl být vysoce ceněn, protože se již nikdy nebude opakovat.

Jak můžeme Ichi-go Ichi-e implementovat do našeho života

Podle autorky Silke Heuschmannové z magazínu Active Beauty je to překvapivě jednoduché, stačí mít uši a oči otevřené. „Každý okamžik v sobě může ukrývat něco jedinečného a výjimečného: Hřejivý zvuk kostelního zvonu, omamná vůně zahrady, pocit hlubokého dojetí ze setkání nebo pára tančící nad šálkem horkého čaje.“ Je to tak uklidňující! Vše je kolem nás, stačí jen otevřít oči a srdce. A právě v ten moment začneme tyto okamžiky sbírat jako vzácné drahokamy.

Reklama

Čaj není jen chuť, ale nevratný okamžik

Zakladatel čajového obřadu Sen no Rikyu prohlásil, že čajový obřad lze vysvětlit touto jednoduchou větou: ichi go ichi e : jedenkrát - jedno setkání. Čajový obřad není o chuti, jde o to, abychom si užili okamžik a nezapomněli, že tento okamžik se už nikdy nevrátí. Musíme na všechno zapomenout a soustředit se jen na pití čaje v harmonii.

V tomto smyslu se čajový obřad dost podobá meditaci. Čajové setkání, které se může zdát jako jednoduchá rutina, bychom si měli hluboce vychutnat, protože tento konkrétní okamžik se už nikdy nevrátí, popisuje web Mai-ko.

Japonská kamarádka cestovatelky a světoběžnice Celinne Da Costaové Miyako krásně popsala složitě přeložitelná japonská slova takto: „Ichi-go ichi-e vypovídá o tom, že žádné setkání nelze nikdy zopakovat: Každý okamžik a každá konvergence času, prostoru, světla, nálady, myšlenek a okolností je jedinečná a neopakovatelná. Proto bychom měli jít do každého setkání s plným nasazením svých smyslů. Některá setkání zasejí semínka, která zakoření v průběhu času, zatímco jiná změní běh života během jediného okamžiku.“

Reklama
Zdroje článku:
Reklama