Ikonický Club Sandwich: Anglický král ve vyhnanství ho zbožňoval a jeho opovrhovaná Američanka se s ním pyšnila (+recept)
Nejoblíbenější teorií je, že sendvič se poprvé objevil v roce 1894 ve slavném americkém Saratoga Club-House (exkluzivní herna pouze pro pány v severní části státu Saratoga Springs, New York), kde se zrodily bramborové lupínky. Původně se jmenoval Morrissey's Club House a do heren nesměly ani ženy, ani místní. V roce 1894 klub koupil Richard Canfield.
Kde, jak, kdo ho přivedl na stůl?
„Pravda je samozřejmě taková, že klubový sendvič nebyl ´vynalezen´ v konkrétním okamžiku, na konkrétním místě, ani jedním smrtelníkem. Stejně jako u všech receptů se klubový sendvič vyvinul z několika existujících nápadů. Tento proces je samozřejmě neméně zajímavý pro ty z nás“ - píše na svém blogu The Old Foodie.com autorka stejnojmenné přezdívky – „kteří milují rozplétání těchto věcí, (…) Můj obzvláště oblíbený mýtus ve vztahu k sendviči je ten, který jistě všichni znáte – že jej ´vynalezl´ sám hrabě ze Sandwiche jedné noci, když se zdráhal opustit herní stůl kvůli pořádnému jídlu a volal po kousku masa zabaleného v chlebu, který by mohl pojídat z ruky při hře.“
Anglický král s chotí ho milují
Club Sandwich byl oblíbeným jídlem bývalého anglického krále Edwarda VIII. a jeho americké manželky Wallis Simpsonové, která byla na přípravu tohoto sendviče velmi hrdá.
Obecně přijímaný názor je, že klubový sendvič je americký „vynález“. Wallis Simpsonová – „ta Američanka“, kvůli níž se král Edward VIII. vzdal anglického trůnu, poněvadž byla dvakrát rozvedená a nezapadala do královského protokolu – tvrdila, že pokrm přivezla do Anglie ona
Americký, nebo anglický vynález?
Docela zajímavý a zábavný je také pohled na přetahovanou o původ sendviče a pohled Angličanův na Američany konzumující sendviče v džentlmenských klubech, kteří odsud poukazovali na zdejší zrod tehdejšího moderního pokrmu:
„Když už mluvíme o Američanech, připomíná mi to, že jsem nedávno četl v newyorských novinách dlouhou zprávu o panu E. Ely Goddardovi, který, jak se zdá, (…) svůj nárok na společenské uznání opírá o to, že se stal jedním ze zakladatelů klubu Tenderloin a „ tvůrcem neméně slavného sendviče Union Club s toustovým chlebem a nakrájeným kuřecím masem. (…) A jací jsou Američané velmi mladí lidé. Podávali kuřecí sendviče na toastu u Pratt's, Limmer's a Long's dlouho předtím, než se narodil pan Goddard, ale nikdo se neobtěžoval znát jméno jeho ´formulátora´. (London Man Of The World, Londýn, Anglie z 29. července 1891)
Americká stopa
Pokud jde o americké spojení se sendvičem, existuje několik zmínek z počátku 20. století:
Z The Washington Post z 12. srpna 1905 (článek převzatý z Baltimore News) o samozvaném odborníkovi na umění výroby klubového sendviče, který obsahuje jeho vlastní osobní recept:
Doktor George D. Cromwell ze St. Paul zvedl vrchní kousek toustu v Kavárně Joyce's a pravil:
„Říká se, že v ničem není muž s dobrým žaludkem tak náročný jako na sendviče a kávu,“ (…) „„Ale když už mluvíme o sendvičích,“ pokračoval a nakrájel na vybraný kus kuřete, „myslím, že dělám nejlepší klubový sendvič (…) na světě. Lidé zpravidla nevědí, jak opékat chleba.
Chléb by měl být jen opečený, ne toustovaný v troubě nebo v obyčejném toustovači. (…) Připravte si plátky (…) kuřete bez zrnka tuhosti, pečenou šunku, křupavou slaninu, čerstvý a mladý salát, majonézový dresink a horkou konvičku kávy. Pokud je máte rádi, nějaké tenké plátky rajčat, nebo ještě lépe, rajčatovou dužinu rozdrcenou. (…)
Klubový sendvič by měl být vždy tři patra vysoký, slaninou v jednom plátku a šunkou ve druhém. Zní to tlustě a neohrabaně, ale záleží na tom, jak to uděláte. A klubový sendvič bez kávy nestojí za to jíst.“
Recept na klasický Club sandwich
Často se krájí na poloviny nebo na čtvrtiny. Skvěle se hodí jako rychlá večeře nebo svačina a v anglosaském světě je základem každé dobré párty.
Na jeden třípatrový sendvič potřebujeme:
toustový chléb 3 plátky
salátová okurka 1/4
rajče 1/2
majonéza
ledový salát
vejce 1 ks
anglická slanina 50 g
kuřecí prsa 100 g (může být krůtí prso)
sůl
pepř
párátka
Postup
- Plátky toastového chleba si rozložte na stůl. Každý plátek potřete majonézou.
- Kuřecí prso nakrájíme na 4 slabé plátky – může být i více plátků, jak se to povede. Maso lehce naklepeme, osolíme a opepříme a na suché, nepřilnavé pánvi je zlehka opečeme, dáme stranou.
- Na stejné pánvi vypečte dokřupava slaninu a poté dejte stranou a hned rozklepněte vejce a připravte jej jako volské oko.
- Na první plátek namazaný majonézou položte ledový salát, plátky okurky a rajčete, volské oko a plátek slaniny. Na další toust dejte ledový salát, plátky okurky a rajčete, opečené kuřecí maso a zbytek slaniny.
- Potom z trojice sestavte sendvič – na spodní plátek toustu s vajíčkem položte toust s masem a slaninou a přiklopte posledním toustem, pouze natřeným majonézou (majonézou dolů).
- Třípatrový sendvič ve dvou protilehlých rozích propíchněte párátky a křížem rozřízněte na dva trojúhelníky. Můžete také propíchnout všechny čtyři rohy a rozřezat na 4 dílky.
- Podávejte samotné, se salátem nebo s bramborovými hranolkami.