Inkoustová, sýrová, křenová či sójová omáčka. Jaké další bizarní příchutě zmrzliny můžete po celém světě ochutnat
„Na těchto mléčných pochoutkách není nic vanilkového," říká Katie Wrightová. Makarony se sýrem se mají podávat horké, to znamená nudle s rozpuštěným čedarem bublajícím nahoře, že ano. Ale ne zcela nutně, podle nové kulinářské praxe mohou také ochladit.
Americká potravinářská společnost Kraft se spojila s výrobci zmrzliny Van Leeuwen a vytvořila zmrzlinu s příchutí ´makarony a sýr´.
Mac and cheese je klasický americký pokrm (čemuž by odpovídaly kalorie). Konkrétně se při jeho přípravě používají macaroni (proto „mac“ v názvu), tedy kolínka. Ty se zkrátka hodí nejlépe, protože sýr cheese má pak šanci dostat se do každého kousíčku těstoviny. Je to vlastně jednoduché jídlo, na které vám stačí pouhé 3 ingredience (těstoviny, sýr a kondenzované mléko) ve výživném poměru 1 : 1 : 1.
Představení sladko-slaného dezertu se setkalo s posměchem mnoha uživatelů sociálních médií, ale všechny vaničky se zmrzlinou byly rychle vyprodány, takže některé lidi tato příchuť očividně přinejmenším zaujala tak, že ji museli vyzkoušet.
Van Leeuwen říká, že pracuje na vymýšlení dalších kontroverzních příchutí, ale prozatím se pojďme zchladit některými dalšími zajímavými přísadami, které lze ochutnat po celém světě:
1. Kozí sýr a červená třešeň
Další sýrový odvar - výborná pochoutka od americké mistrovské značky Jeni's se sídlem v Ohiu z kozího sýra místního původu s kousky sladké červené třešně.
2. Chilli
Skotský specialista na koření z Richie's Chilli Sauces vytvořil tři různé zmrzliny ochucené chilli, které kombinují ovocné příchutě (mango, kokos a malina) s nádechem ostrého "horka".
3. Inkoust z kalamárů
V Japonsku a Koreji se často prodává zmrzlina s příměsí černého inkoustu z měkké chobotnice (v gastronomii zvané kalamáry). Má krémovo-černou barvu a mírně slanou chuť.
4. Sójová omáčka
Další asijská pochoutka - zmrzlina ze sójové omáčky - je trochu jako východní verze slaného karamelu. Můžete si ji zkusit udělat sami, vanilkovou zmrzlinu pokapejte trochou tmavé sójové omáčky.
5. Fish and chips (ryba a hranolky)
Novinkou letošního léta od Little Moons je zmrzlina s příchutí smažené ryby a hranolků inspirovanou mořem uvnitř kuliček z mochi těsta v limitované edici.
Moči jsou japonské koláčky z rýžové pasty z lepkavé rýže. Jde o tradiční pokrm při oslavách japonského nového roku, podávají se však celoročně.
6. Kukuřice
Newyorská společnost Max and Mina's je známá svým experimentálním přístupem ke zmrzlině a vždy přichází s novými a neobvyklými příchutěmi. Která je ta poslední? Některé šarže jsou na bázi kukuřice: máslová kukuřice, nakládaná kukuřice, chilli limetová kukuřice, kukuřičné pražené ořechy atd.
7. Křen wasabi
Tento japonský dovoz nedávno přistál v mrazácích obchodního řetězce Lidl a nákupních koších dobrodružných pojídačů, kteří tvrdí, že kombinace studené zmrzliny a ostrého wasabi je překvapivě chutná.