Jak se stát pro komáry neviditelným? Vědci odhalili klíčovou roli infračerveného záření

Jak se stát pro komáry neviditelným? Vědci odhalili klíčovou roli infračerveného záření

Foto: apichart / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Komáři mají vyvinutý šestý smysl při hledání teplokrevné oběti. Naštěstí existuje jednoduchý trik, který je zmate a znemožní jim vás vidět. K provedení tohoto triku přitom nepotřebujete nic, co by vám ztenčilo peněženku. Naopak, je možné, že to již doma máte.

Sice málokdy, ale přesto šíří choroby

Komáři, vlastně komářice, nás svou přítomností opravdu obtěžují. Nejenže nám v noci nedopřejí kvalitní spánek, pokud vniknou do naší ložnice, ale také nás mohou navštívit přes den, zejména pokud se rozhodneme jít na procházku do blízkého lesa, či dokonce trávíme čas u vody.

Odpuzovat komářice můžeme repelentem. Vědci se ale rozhodli zkoumat, zda existuje ještě jiná metoda, která nás před nimi zneviditelní. A skutečně přišli na řešení.

Komářice přenášejí řadu onemocnění. Nejenže některé druhy přenášejí viry zika a mohou způsobit i horečku dengue či žlutou zimnici, ale pokud se v okolí vyskytují kozy, které jsou nakaženy klíšťovou encefalitidou či lymskou boreliózou, mohou vás komářice nakazit i tímto.

Komáři každoročně nakazí stovky milionů lidí na celém světě,

zní ze zprávy vědců.

Vědci naštěstí odhalili, že komářice používají infračervené záření, aby nás a další teplokrevné živočichy detekovaly. Toho můžeme využít k obraně proti těmto parazitům.

Reklama

Výzkum odhalil, jak komáry zmást

Vědci uvěznili komářice do malých klecí a pozorovali, jakým způsobem vyhledávají svou oběť, jak jsou přesné a jak by bylo možné zamezit tomu, aby věděly o naší přítomnosti. A výzkum přinesl uspokojivé výsledky.

Stalo se tak na Kalifornské univerzitě v Santa Barbaře. Vědci zjistili, že samice komárů se opravdu orientují pouze pomocí infračerveného záření. Vědci rovněž vyvrátili mýtus, že by se komářice měly orientovat pomocí vydechovaného oxidu uhličitého nebo tělesného pachu. Komářicím byly nasimulovány obě možnosti, tělesná teplota bez tělesného pachu a oxidu uhličitého a tělesný pach a oxid uhličitý, ale bez zvýšené teploty. Všechny komářice do jedné se vydaly k vyšší teplotě a přítomnost oxidu uhličitého, vypouštěného v pravidelných intervalech jako nasimulování dýchání, zcela ignorovaly, ačkoli je mohly jasně cítit. Samičky komárů, které byly vystaveny infračervenému záření, hledaly hostitele dvakrát intenzivněji.

Komáři spoléhají na infračervené záření

Vědci odhalili, že přítomnost infračerveného záření stimuluje komáří neurony, které reagují na teplo. Tyto neurony jsou napojeny na receptory na konci tykadel. V tykadlech se nalézá protein citlivý na teplotu. Jmenuje se TRPA1. Zjistilo se, že když samice komára nebyla vystavena infračervenému záření, její schopnost detekovat oběť se zcela utlumila.

Co tedy udělat, abychom se před komářicemi skryli? Vědci tvrdí, že k narušení schopnosti vidět nás pomocí infračerveného záření plně postačí nosit volné oblečení. Tato změna komářice zmate, protože se mezi námi a oblečení nehromadí teplo, díky kterému nás komářice mohou snadno najít. Naopak upnuté oblečení je pro komářice jako magnet. A na rozdíl od očekávání mnohých z nás, komářice jsou malé a najít si místečko v tkanině, prostřednictvím kterého se do nás mohou zabodnout sosáčkem, tudíž nepředstavuje žádný problém.

Reklama
Reklama