Od krvelačného vlka k roztomilému mazlíčkovi: Co odhalila moderní věda?

Od krvelačného vlka k roztomilému mazlíčkovi: Co odhalila moderní věda?

Foto: alexsvirid / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Psi jsou jak se říká nejlepším přítelem člověka. Byli s našimi předky po desetiticíce let a pomáhali sobě navzájem přežít. Jak se ale z vlka, pána lesů a planin stal pes, kterého potkáváme denně?

Moderní věda objasnila původ našich mazlíčků

Fakt, že pes pochází z vlka je jasný lidem odedávna. Až moderní technologie ale dokázaly objasnit, že jediným společným předkem všech psů je vlk obecný. To se vědcům podařilo zjistit z analýzy mitochondriální DNA, která má společné znaky pro všechny psy právě s tímto jediným druhem vlka. Z toho je tedy jasné, že naši předci před tisíci let se museli spřátelit s těmito vlky a započít tak éru, kdy tato šelma stála po boku člověka až do dnes. Podle nejnovějších fosilních výzkumů se proces domestikace začal odehrávat před 20 000 – 40 000 lety v Eurasii.

Domestikace byl následek směnného obchodu

Proč k ochočení divokého zvířete mohlo dojít je základní otázkou, na které není obtížné najít odpověď. Vlci jsou inteligentní zvířata a všimla si úspěšnosti lidských lovců na výpravách. Nejprve vše začalo konzumací zbytků po úspěšném lovu a tak mohl být navázaný první kontakt s člověkem. V této části vzájemného poznávání měli nepochybně výhodu mírnější a neagresivnější jedinci, kteří bylo ochotní s člověkem výměnou za potravu spolupracovat. Z těchto krotkých jedinců se později vyvinuli dnešní psi.

Šlechtění po tisíce let

Šlechtění, neboli “ovlivňování/zlepšení vlastností”, se stalo trendem ihned, co si člověk uvědomil, že křížení jedinců specifických vlastností jako je výška, zbarvení a další, dojde k vytvoření nových rysů, které si dále mohou lidé přizpůsobovat dalšími generacemi šlechtění. Došlo tak k vytvoření řady psích plemen, které se liší velikostí, hmotností, inteligencí, svalovou hmotou a celkově tělesnými proporcemi. Šlechtění bylo prováděno za určitým účelem a proto lovci zvěře žijící v norách mají dodnes krátké nohy a delší tělo. Ochránci stáda jsou silní a velmi loajální ke své rodině. A pak jsou tu i kabelkoví psi, kteří mají za úkol být roztomilí a vždy po ruce.

Původně byl vlk rozšířen po celé severní polokouli, nyní je jeho výskyt omezen.
Původně byl vlk rozšířen po celé severní polokouli, nyní je jeho výskyt omezen. | Zdroj: CJDahl / Depositphotos

První zmínky o psech sahají 15 000 let do minulosti

V belgické oblasti Goyet stejně jako v ruských nalezištích Eliseevichi byly objeveny fosílie, které dokazují, že první psi existovali již před 15 000 lety. Domestikace v té době mohla probíhat na různých místech. Svět tehdy nebyl vůbec propojený mezi sebou a tak jednotlivě části světa se vyvíjeli jinak rychle a není výjimkou, že v některých částech byli lidé vyspělejší i o tisíc let před ostatními. V oblasti domestikace psů tomu je stejně a proto i když to bylo s jistým odstupem času, probíhala domestikace a křížení psa s vlkem v různých částech světa. To nám znemožňuje nalézt přesné místo, odkud pocházejí předci psů.

Na následujícím odkazu se nachází film, který důkladněji znázorňuje celou cestu vývoje člověka a vlka spolu.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama