Objevte tajemství Toxodona, podivuhodného zvířete, které zmátlo i Charlese Darwina

Objevte tajemství Toxodona, podivuhodného zvířete, které zmátlo i Charlese Darwina

Foto: Public domain, Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Před více jak 160 lety objevil na území dnešní Uruguaye Charles Darwin záhadné kosti, které přivedly tehdejší vědce a biology k zásadnímu omylu. Jakému zvířeti tyto fosilní pozůstatky tedy patřily?

Zvíře, jehož kosti významný vědec Charles Darwin získal, zpočátku zmátlo vědce natolik, že jeho pozůstatky byly mylně považovány za kosti býka. Až o mnoho let pozdější výzkumy ukázaly, že šlo o jeden z Darwinových nejzajímavějších nálezů. Kosti totiž patřily Toxodonovi, velkému vyhynulému savci, který se dnes řadí mezi tzv. notounguláty, tedy skupinu vyhynulých kopytníků z Jižní Ameriky.

Záhadné zvíře jihoamerického kontinentu

Toxodon bezesporu patří mezi velice zajímavé tvory nejen svým vzhledem, ale i svou fyziologií. Kdybychom ho měli připodobnit k dnešním zvířatům, tak by svou velikostí zhruba odpovídal dnešním nosorožcům. Jeho tělo připomíná zvláštní kombinaci právě nosorožců s tvory podobným kapybarám nebo tapírům. Již Charles Darwin popisoval, že tento tvor musel být opravdu velice neobvyklý. Jeho mohutná postava kontrastuje se zvláštními zuby, které připomínají chrup hlodavců. Vědci si tak dlouho lámali hlavy nad tím, s kým je Toxodon příbuzný. Příbuznost přímo s hlodavci však byla vyloučena, a dodnes tak zůstává záhadou.

Záhadný život Toxodona

Z fosilních pozůstatků jsou dnes vědci schopni určit alespoň něco ze života tohoto jihoamerického zvířete. Tento zvláštní tvor vážil více jak jednu tunu a navzdory své velikosti se živil převážně trávou a dalšími rostlinami, což z něj činilo jednoho z největších býložravců tehdejší doby. I jeho zvláštní mohutné zuby byly uzpůsobeny právě pro drcení tvrdé vegetace. Jejich působení na Zemi bylo ukončeno na konci doby ledové, pravděpodobně kvůli změnám klimatu. A i když je jeho život docela dobře zdokumentovaný, stále se kolem něj objevuje řada otazníků. Jaká je jeho přímá vývojová linie? Proč je jeho vzhled tak podivný? A mohl za jeho vymření člověk?

Darwinovy nálezy

Darwin tento nález považoval za klíčový nejen pro svou zvláštnost, ale i pro pochopení evolučních zákonitostí. Právě díky podobným fosiliím začal Charles Darwin formovat své teorie o přirozeném výběru a postupné evoluci druhů. Jeho nálezy jsou tak dnes považovány za jedny z nejdůležitějších paleontologických objevů 19. století. Toxodon i další druhy vyhynulých zvířat, které Darwin objevil, přinesly nové důkazy pro pochopení evolučních procesů a změn, které vedly k vymírání jednotlivých druhů. Dnes jsou tyto fosilie uloženy v přírodovědných muzeích, kde si je můžete prohlédnout i vy.

Reklama
Reklama