Toto jídlo Češi „ukradli“ Asii. Japonci nechápou, jak může být tak dobré

Toto jídlo Češi „ukradli“ Asii. Japonci nechápou, jak může být tak dobré

Foto: NewAfrica / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Vypadá to jako dovolená v Asii. Jenže místo rýžových polí za oknem vidíte výfuky z fabriky a místo hůlek držíte vidličku z nerezu. A stejně si pochutnáte jako nikdy. Pojďme se podívat na příběh, který udivil celou Asii!

Obsah článku
  1. Wok? Možná. Výpečky? Taky trochu.
  2. Kyselé, sladké, slané? Hlavně hodně!
  3. Není to Asie, ale Česko

Když se v českých závodních jídelnách začalo objevovat něco, co vzdáleně připomínalo exotická jídla, nikdo netušil, že tím vzniká nový fenomén. V jídelních lístcích se začaly objevovat tajemné názvy jako „kuřecí na asijský způsob“, „nudle s kuřecím masem a zeleninou“ nebo „kung pao po česku“. Většina strávníků netušila, co přesně se pod těmito názvy skrývá – a upřímně, to často nevěděl ani kuchař.

Wok? Možná. Výpečky? Taky trochu.

Že má Asie v Česku úspěch? Není divu! Jsme totiž národem jedlíků, kuchařů a porotců ze známých pořadů o vaření v jednom. Představte si typický český „asijský“ oběd: kuřecí nudličky, zprudka orestované na pánvi, polité hnědou omáčkou, která má daleko k sójové, ale blízko ke šťávě z výpeku. Vedle hromádka rýže – často dlouhozrnná, jindy i klasická kulatozrnná „na rizoto“. A jako bonus kyselá okurka. Proč? Protože jsme v Česku, a tady se okurka dává prostě ke všemu. Někteří Japonci, nebo třeba obyvatelé exotické Číny, by nad tím možná kroutili hlavou, jiní pro změnu nezkrývají obdiv. Vždyť i meníčka v těchto restauracích získávají "český nádech". A ano, mají úspěch!

Kyselé, sladké, slané? Hlavně hodně!

Možná největším specifikem českého pojetí Asie je porce. Kde byste v Thajsku dostali elegantní misku pad thai, v Brně, Ostravě nebo v Kolíně dostanete hromadu. Nudle, maso, vejce, zelenina – všechno na jednu hromadu. Estetika? Nepodstatná. Kalorie? Neřešíme. Sytost? Zaručena.

Zajímavé je, že i přesto má tahle jídla spousta lidí zařazená mezi své oblíbené. Možná to je tím, že to v sobě nese trochu dobrodružství - sníte něco, co má být exotické, ale zároveň je to bezpečně domácí. Je to jako jít na výlet do Asie, ale jen do druhé zastávky autobusem, který dobře znáte a můžete z něj navíc kdykoliv vystoupit.

Není to Asie, ale Česko

Můžeme si dělat legraci z toho, že naše „asijská“ jídla by v Pekingu či Tokiu neprošla ani jako pokus o parodii. Ale faktem je, že mají své místo. Již před lety tu vznikl gastronomický mix mezi východní inspirací a českým srdcem. Nejspíš bychom to neměli ani srovnávat s originálem. Spíš si to užít tak, jak to je. Ať už tomu říkáme „wok s kuřecím“, „kung pao podle Karla“ nebo prostě „to, co bylo dneska v jídelně“, jedno je jisté: Češi si tuhle poloexotickou kuchyni zamilovali. A není divu. Je to chutné, levné, teplé, a hlavně naše.

Reklama
Zdroje článku:
Autorský text, YouTube
Reklama