Jídlo ze školních jídelen, které všichni nenáviděli, je nyní hitem luxusních restaurací
Školní jídelny jsou známé tím, že se v nich člověk zpravidla dobře nenají. V poslední době však dochází díky mnoha iniciativám ke zlepšení tohoto trendu. V paměti mnoha z nás však zůstávají jídla, u kterých jsme už předem věděli, že se zase nepovedla. Nyní tato jídla zaplavují luxusní restaurace, o kterém jídle je řeč?
Školní jídelny se nedají pochopitelně srovnávat s vrcholovou gastronomií. Jejich účelem je rychle a efektivně nakrmit velké množství strávníků. Rovněž mají školní jídelny také značně omezený rozpočet. Existuje však jídlo, které všichni nenáviděli, a nyní je hitem.
Hrachová kaše
Hrachová kaše ze školní jídelný je velmi neoblíbeným pokrmem. Hustá zelená kaše bez chuti, která drží zvláštním způsobem pohromadě, doplněná gumovým párkem – i takhle by se dala hrachová kaše ze školní jídelny charakterizovat. Dnes však najdeme hrachovou kaši i v nóbl restauracích, pochopitelně ale trochu jinak.
Hrachová kaše připravovaná jako jemné pyré z bio hrášku, doplněné kachním stehýnkem a lanýžovým olejem je jídlo, za které zaplatíte i více než 300 korun v dobré restauraci. Hrachovou kaši si můžete připravit doma, způsob zpracování je však zcela zásadní a je pouze na kuchaři jestli jídlo bude vypadat jako ze školní jídelny, nebo nóbl restaurace. Za tímto kulinářský zážitkem doporučujeme zajít si na návštěvu do vyhlášené a kvalitní restaurace.

Šunkofleky
Šunkofleky jsou dalším jídlem na našem seznamu. Přesolené těstoviny s podivným kouskem šunky a poněkud zvláštní konzistence. Nyní kvalitní restaurace přicházejí s upravenou verzí tohoto na první pohled jednoduchého jídla. Dozlatova upečené těstoviny s lahodnými kousky masa a doplněné o rozmarýnový krém. Najednou zní popis jídla zcela jinak a jeho cena rovněž pohybuje v jiných částkách. Šunkofleky mohou působit na první pohled jako jednoduché jídlo, avšak pokud se vaření ujme šikovný kuchař, tak dokáže i z takového jídla vyčarovat kulinářský zážitek.
Rýžový nákyp
Rýžový nákyp ze školní jídelny vypadal jako převařená hmota tekuté konzistence s kousky kompotového ovoce a sladkým kakaovým práškem. Dobré restaurace dnes připravují tento pokrm například z jasmínové rýže s čerstvým ovocem doplněným kvalitní domácí marmeládou, to vše připravované ve vanilkovém krému.
Jídla ze školní jídelny jsou českými klasikami a mnoho z nás na ně nemá dobré vzpomínky. Jídla však představují klasiku, které když se ujme zručný šéfkuchař, tak dokáže jídlo zcela proměnit. Šéfkuchaři se dnes předhánějí v inovativních receptech a úprava starých jednoduchých školních receptů je jednou z cest jak oslovit nové potenciální zákazníky.