Chcete začít s dálkovými pochody nebo se jen tak projít? Vydejte se po hřebenové Jiráskově horské cestě od Broumova po Litomyšl

Chcete začít s dálkovými pochody nebo se jen tak projít? Vydejte se po hřebenové Jiráskově horské cestě od Broumova po Litomyšl

Foto: MOs810 / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Vydejte se na trasu vyznačenou roku 1921, která vás provede kolem mohutných pevností, klidných horských luk a rozhleden sahajících až k nebesům. Ať už jste zkušení turisté, milovníci historie, nebo rodina hledající dobrodružství, Jiráskova cesta vás překvapí svou rozmanitostí i nenáročností. Objevte krásu východních Čech očima jednoho z našich největších literárních velikánů.

Jiráskova horská cesta je známá turistická trasa, která vede po hřebenech Orlických hor ve východních Čechách. Je pojmenována po významném českém spisovateli Aloisi Jiráskovi, který čerpal inspiraci ze zdejší přírody a kraje pro svá díla. Cesta je dlouhá přibližně 30 kilometrů a spojuje řadu zajímavých míst na hřebeni Orlických hor.

Alois Jirásek, po němž je cesta pojmenována, byl spjat s východními Čechami a Orlickými horami. Jeho díla často reflektují národní povědomí a historii, což je i symbolika této cesty, která vede nejen přes krásnou přírodu, ale také kolem historických památek jako pevnost Hanička. Ta je součástí předválečného československého opevnění z období první republiky.

Její celková délka činí 170 kilometrů. Začíná v Broumově a pokračuje přes Hronov, Náchod, údolí Metuje do Orlických hor k Novému Hrádku. Dále putuje přes Šerlich a Velkou Deštnou, Kunštátskou kapli, Anenský vrch, tvrz Hanička až k Zemské bráně a Čiháku do Mladkova, přes Suchý vrch a pak až do Litomyšle.

Jste trekový začátečník? Vydejte se po hřebenové Jiráskově horské cestě a zažijte první zkušenost s dálkovými pochody.

Tento horský trek je oblíbenou trasou pro pěší turisty i cyklisty, kteří si chtějí užít malebnou přírodu Orlických hor a zároveň se dozvědět něco o historii této oblasti. Je poměrně nenáročná, vhodná pro běžné turisty. Terén není příliš obtížný, proto je cesta vhodná pro rodiny s dětmi i starší turisty, a je možné ji rozdělit na několik úseků. Po celou trasu nabízí krásné výhledy jak na českou stranu Orlických hor, tak i do Polska.

Klíčové body a zajímavosti na trase

Trasa vede také přes několik přírodních památek a chráněných území. Je typická krásnými bukovými a smrkovými lesy, horskými loukami a výhledy do krajiny. Trek lemující hřebeny majestátních Orlických hor nabízí nejen dechberoucí výhledy na nedotčenou přírodu, ale i okouzlující propojení s historií a kulturou českého národa.

Reklama

Sedlo Šerlich

Trasa obvykle začíná v sedle Šerlich poblíž Masarykovy chaty. Jedná se o oblíbené místo turistů, nachází se zde krásné výhledy na českou i polskou stranu.

Velká Deštná

Nejvyšší vrchol Orlických hor (1 115 m n. m.). Na vrcholu je rozhledna, ze které se nabízejí nádherné výhledy na okolní krajinu.

Vrchol Koruna (1 103 m n. m.)

Další významný vrchol trasy s krásnými výhledy.

Anenský vrch

Na Anenském vrchu stojí rozhledna Anna, která poskytuje panoramatické výhledy na široké okolí.

Červenovodské sedlo

Konec Jiráskovy horské cesty bývá v Červenovodském sedle, což je důležitý turistický a cyklistický uzel.

Reklama
Reklama