Julius Fučík: Bohéma a lamače dívčích srdcí zatklo gestapo omylem

Julius Fučík: Bohéma a lamače dívčích srdcí zatklo gestapo omylem

Foto: Public domain, Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Komunisté využili jeho příběh odbojáře proti nacismu a postavili okolo něj kult. Julius Fučík se komunistického režimu v Československu nedožil. Fučík byl zapáleným komunistou, inspiraci čerpal v SSSR.

Jeho život působil jako román, ne příliš dlouhý, ale zato naplněný všemožným dramatem. Má v sobě zavrhnutí rodinných tradic, angažovanost v politice i milostné pletky. Julius Fučík se narodil v roce 1903 v Praze do dělnické rodiny. Jeho otec pracoval jako soustružník a matka byla švadlena. Od maličko měl ale blízko ke kultuře a umění. Jeho strýc, taktéž Julius Fučík, byl známý hudební skladatel, jeho otec se věnoval ochotnickému divadlu, kde zpíval. V dětství byl Fučík v divadle více než doma. Sám obsazoval nespočet dětských rolí. V dospělosti ho ale více táhla novinařina, politika a ženy.

Rád bořil pravidla ve všech směrech, jeho vzor byl sovětský tah na branku

V roce 1921 byla v Československu založena komunistická strana, v témže roce oslavil Julius Fučík 18. narozeniny a do strany bez váhání vstoupil. V rámci toho se zřekl také katolické víry, ve které byl vychován a zaujal nábožensky neutrální postoj. Tradiční konvence bořil i svými vztahy, těch bylo totiž i více najednou. Po peripetiích s nevěrami se ale nakonec oženil s manželkou Gustou, což byl ale spíše takový sňatek z rozumu. Snoubenci měli v době svatby 35 let, což bylo na tu dobu nekonvenční samo o sobě. 

V politickém prostředí se uměl pohybovat, celkem brzy byl hlasitým členem levicových kuloárů. Otevřeně opěvoval Sovětský svaz, do kterého se sám jel podívat. O své cestě napsal reportáž s názvem O zemi, kde zítra již znamená včera. Obdivoval revolucionářské zapálení pro změnu, kterou Sověti tehdy měli.

Gestapo po něm nijak nešlo, byl jenom ve špatný čas na špatném místě

Svou nejslavnější knihu napsal Fučík až chvíli před svou smrtí z Pankrácké věznice. Šlo o dopisy, které později vyšly pod názvem Reportáž psaná na oprátce. Jeho zatčení přitom vůbec nebylo plánované. V roce 1942 se účastnil ilegální schůzky v bytě svých přátel, kde jej zatklo gestapo. To tam ale nešlo vůbec cíleně, šlo o rutinní prohlídky, v rámci které narazili na tuto schůzku, tudíž byli všichni zatčeni. Je pravda, že jako komunista neměl Fučík zrovna dobrý profil, přesto nepatřil mezi stíhané osoby. Celý proces s Juliem Fučíkem popisuje do podrobna například Podkást pro každého v jedné ze svých epizod dostupné na Youtube. 

Julius Fučík byl v roce 1943 převezen z věznice do Berlína, kde byl popraven. Reportáž psanou na oprátce vydala po válce jeho manželka společně s přáteli. Kniha byla v průběhu let značně pozměněna Komunistickou stranou a po dobu čtyřiceti let byl Fučíkův příběh hojně využíván KSČ.

Reklama
Reklama