Jupiterova Velká rudá skvrna: Vědce fascinuje již desítky let, stále nás ale překvapuje svým netradičním chováním

Jupiterova Velká rudá skvrna: Vědce fascinuje již desítky let, stále nás ale překvapuje svým netradičním chováním

Foto: NASA.image / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Velká rudá skvrna, která je profesionálními dalekohledy dobře viditelná a která je takových rozměrů, že by mohla spolknout celou naši planetu, nás nepřestává překvapovat. Vědci ji studovali přes Hubbleův dalekohled a jsou překvapeni.

Jupiter je stálým terčem pozorování

Velká rudá skvrna je nedílnou součástí zajímavých znaků planety Jupiter a nepřestává nejen nás, ale také i ty největší odborníky, fascinovat. Není to nic nového, vědci pozorují ji i její chování po dobu nejméně sto padesáti let. Nikdy však nepřišli s tvrzením, že by se s ní nic zajímavého nedělo. Ba naopak, jakmile NASA použila k pozorování této skvrny Hubbleův vesmírný dalekohled, zjistila zajímavé informace.

Mezi prosincem minulého roku (2023) a březnem roku tohoto provedli vědci po dobu 90 dní pozorování Velké červené skvrny pomocí HST (zkratka pro Hubbleův vesmírný dalekohled, či Hubbleův vesmírný teleskop). Zjistili, ke svému úžasu a úděsu zároveň, že Velká rudá skvrna není tak stabilní, jak se původně předpokládalo. Naopak, neustále se mění. Odborníci, kteří skvrnu studují, ji nyní přirovnávají k želé.

Je to, jako byste pohnuli s miskou plnou želatiny. Takto se pohybuje Velká rudá skvrna,

shodují se všichni vědci, kteří jsou součástí tohoto projektu.

Amy Simonová, jedna z vědců, se s námi o poznatky podělila více slovy:

Přestože jsme věděli, že poloha skvrny se mění, že je v pohybu, nepočítali jsme s faktem, že se bude měnit i její velikost. A přesto tomu tak je.

Spousta věcí na Velké rudé skvrně se mění každý den

Tým vědkyně Simonové použil ke zkoumání Velké rudé skvrny Jupiteru detailní zaměření Hubbleova vesmírného dalekohledu. Studuje nejen změny velikosti skvrny, ale také změny jejího zabarvení. Sledují ho také v UV, aby si všimli i těch nejmenších detailů.

Reklama

Pohyb skvrny se neustále zrychluje a zpomaluje. Nicméně stále platí, že se drží v jižní polokouli planety. Tento fakt způsobují tryskové proudy na planetě Jupiter.

Před deseti lety se Velká rudá skvrna Jupiteru začala zmenšovat. Vědci nyní, při pozorování, předpokládají, že toto chování bude pokračovat, než tato skvrna získá stabilnější tvar. Předpokládají, že tento stabilní tvar bude méně oválný. Simonová a její tým věří, že jakmile získá tento tvar, ustálí se, neboť větrné pole planety Jupiter ji bude držet na místě. Tvrdí, že zatím nemohou přinést fakta, neboť skvrnu sledovali pouze během jednoho cyklu.

Hubbleův vesmírný dalekohled je velkým pomocníkem

Vědci pevně věří, že Hubbleův vesmírný dalekohled postupně odhalí další zajímavosti nejen o samotné Velké rudé skvrně, ale rovněž o samotném Jupiteru a dalších planetách.

Hubbleův vesmírný dalekohled vědcům v oblasti vesmíru slouží již více než třicet let. Objevy, které s ním učiní, značně mění naše chápání celého vesmíru a pohled na to, jak v něm všechno funguje. Dnes díky němu víme více než před pár lety a za pár let budeme opět o něco blíže poznání, jak vesmír funguje. A jednou se dozvíme, jak konkrétně vznikl a jak je rozsáhlý. Nicméně to je dnes zatím stále pouze sci-fi.

Podívejte se přímo na video od společnosti NASA, kde se můžete tímto jevem pokochat.

Reklama
Reklama