Kamenný železniční viadukt podle Davida Olchavy: Veřejnosti není přístupný, objevil se však v amerických filmech

Kamenný železniční viadukt podle Davida Olchavy: Veřejnosti není přístupný, objevil se však v amerických filmech

Foto: Miroslav Volek / Creative commons, CC-BY

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Onen viadukt je obvykle spojován s Říkonínem, jde však o zcela jiný viadukt, a to na severozápadě Čech. Jedná se o starý viadukt, který byl zvěčněn v několika amerických filmech a také v českém snímku Krev zmizelého. Ačkoli již zchátralý, vyvolává pocit, že byl k natáčení filmů postaven.

Kamenný železniční viadukt dnes

Kamenný železniční viadukt působí opravdu hororovým dojmem. Stavba mostu začala v roce 1898 a skončila v roce 1900. Stavba započala mezi Libercem a Českou Lípou, na severu Čech. Viadukt měří přibližně 230 metrů a jeho nejvyšší vrchol se nachází dvacet devět metrů nad údolím. Je obloukovitého tvaru.

Využil se zejména k natáčení filmů s vojenskou tematikou, zejména amerických. Vidět jsme ho mohli ve snímcích Hartova válka a Hon za svobodou. A, jak již bylo zmíněno, objevil se i v českém filmu Krev zmizelého. Pojďme si nyní připomenout ony americké filmy.

Hartova válka

Příběh pojednává o jednom americkém plukovníkovi, který se jmenuje William McNamara, a hraje ho Bruce Willis. Tento plukovník je naneštěstí zajat a odveden do německého pracovního tábora. Neustále bojuje proti svému osudu a dělá vše možné, aby zvrátil neblahý výsledek, ke kterému se válka ubírala. Také hodlá osvobodit všechny své muže.

Sedma, Ušatá a Velký Bejček jsou československé parní lokomotivy, které ve filmu můžeme zahlédnout,

podělil se s námi o svůj postřeh jeden z uživatelů na CSFD.cz. Podívejme se nyní na další zajímavosti z tohoto filmu, abychom se nedrželi pouze příběhu.

Jonathanan Brandis je nejen herec, který si v tomto filmu původně zahrál, ale také herec, který zanedlouho poté spáchal sebevraždu. Důvod, proč ho ve snímku nevidíme, je ten, že scény, ve kterých si zahrál, byly vystřiženy. Dost ho to rozrušilo, a tak se předpokládá, že vystřižené scény se staly jedním z hlavních důvodů dobrovolného předčasného ukončení jeho života.

Reklama

Samotný viadukt můžeme zahlédnout na samém začátku tohoto filmu.

Další zajímavosti z natáčení jsou, že film se točil v bývalém vojenském prostoru Milovice, a jedna z prvních scén, kdy na vlak přepravující vězně je proveden nálet, se natáčela ve venkovních prostorách cukrovaru.

Hon za svobodou

Příběh pojednává o (z našeho hlediska) čerstvě plnoleté dceři amerického prezidenta Fostera a její touze nemít za zády lidi, kteří by ji hlídali, přestože tak činí pro její dobro. Ti jí totiž překazili slibně se vyvíjející rande. A tak jí otec slíbí, že do Prahy na koncert s ní pojedou pouze dva členi ochranky, kteří zůstanou v utajení. Pravda je ovšem někde jinde a ona je naštvaná. V průběhu filmu se vypraví do Berlína, ale nakonec skončí v Benátkách. Její cesta pokračuje, zamiluje se totiž do tajného agenta. Celý děj je komplikovaný, ale krásný a rozhodně stojí za to si ho zhlédnout.

I v tomto filmu lze zahlédnout onen kamenný železniční viadukt.

Tento film byl natočen v Česku a Washingtonu. Pokud jste fanoušci operety, nejspíše jste si všimli, že na Staroměstském náměstí se promítá Krásná Helena, či její záznam, což je Offenbachova opereta.

Scény v Německu jsou natáčeny v Česku. V jedné z posledních scén si můžeme povšimnout české registrace na vrtulníku, který hlavní postavu vyzvedne.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama