Životní láska Karla Lagerfelda. Spojovalo je magnetické citové pouto, nikoli však fyzické

Životní láska Karla Lagerfelda. Spojovalo je magnetické citové pouto, nikoli však fyzické

Foto: ChinaImages / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Byli spolu téměř 18 let. Přestože o něm Lagerfeld mluvil jako o své životní lásce, fyzicky spolu nikdy nic neměli. Jacques de Bascher vedl poměrně kontroverzní životní styl, přesto právě s Karlem našel skutečné štěstí. Jejich lásku přerušila „chlapcova“ nemoc a jejich příběh by stál za zfilmování.

Než se Bascher seznámil s Lagerfeldem, pracoval jako stevard u letecké společnosti Air France. Poprvé se setkali v Paříži v roce 1971. Tehdy se ale proslýchalo, že nikdo neví, čím se Bascher, příslušník pařížské šlechty po matčinných předcích, vlastně živil. Karl si ho však okamžitě všiml. Přitahovala ho jeho magnetická osobnost a to, že ho dokázal rozesmát jako nikdo jiný, popisuje magazín Viva! 

„Byl to můj pravý opak. Byl také nemožný a opovrženíhodný. Byl dokonalý,“ řekl Karl o svém milém, kterého finančně podporoval. Rozuměli si dokonale po všech stránkách, včetně módy. Jacquesův styl byl jedinečný. Jeho šatník byl vždy sofistikovaný a zároveň extravagantní. Miloval motýlky a kravaty, které údajně uchovával v krabičce po stuhách údajně po samotné Marii Antoinettě. „Neoblékal se jako ostatní, byl napřed před ostatními,“ řekl Lagerfeld v jednom rozhovoru.

Jacquesovou osobností se návrhář často inspiroval při tvorbě svých raných kolekcí a dokonce spolu v roce 1977 vytvořili módní film Histoire d’Eau, který zmapoval první Ready-to-Wear kolekci labelu Fendi, napsal magazín iConiq.

Platonická láska

Přestože si po boku stáli téměř 18 let, nikdy spolu nebydleli a svůj vztah tzv. nenaplnili. Karl Lagerfeld zdůraznil, že je spojovalo mimořádné citové pouto, nikoli však fyzické. Baschera považoval za největší lásku svého života. Tento cit byl po celou dobu jejich vztahu „vyloženě šílený.“

Aktuálně objevujeme a čteme o velké lásce Karla Lagerfelda / dandyovském chlapci Yvese Saint Laurenta : Jacques de Bascher. „Miloval jsem toho chlapce bezmezně, ale nikdy jsem s ním neměl fyzický kontakt. Samozřejmě jsem byl očarován jeho kouzlem a velmi mě přitahoval, ale k ničemu mezi námi nedošlo,“ prohlašoval návrhář.

Reklama

Jeho idol býval považován za krásného, kultivovaného a inteligentního mladého muže, jenž byl proslulý svou „láskou k románkům i orgiím“. V 70. letech minulého století měl Bascher dokonce poměr se slavným návrhářem Yvesem Saint Laurentem, který byl Karlovým přímým konkurentem ve světě módy. Sám Lagerfeld tyto zvěsti nikdy nepotvrdil. Mezi další milence Baschera, který měl zjevně promiskuitní sklony, v nichž ho však Lagerfeld podporoval, patřil také malíř David Hockney. O sexuálních seancích, které se konaly v Bascherově domě, se mluvilo po celé Paříži, zejména proto, že mezi hosty a zájemci o tento druh setkání bylo mnoho lidí z uměleckých kruhů.

Dokud nás smrt nerozdělí

V roce 1989 Jacques de Bascher zemřel na AIDS. Lagerfel bděl u jeho nemocničního lůžka a držel svého milovaného za ruku až do jeho posledních chvil. Jeho odchod mu zlomil srdce a už nikdy s nikým nežil. Karlovo srdce navždy patřilo Jacquesovi, který byl nejen jeho přítelem a partnerem, ale také inspirací pro mnoho kolekcí Chanel. „Vnesl do mého života zářivost, kterou už nikdo jiný nikdy mít nebude. Možná je to tak, že v životě máte mít jen jednoho člověka,“ řekl Karl.

Poslední vůlí Karla Lagerfelda bylo spočinout po boku svého milého i milované matky. Chtěl být vždy nablízku svým nejbližším, na místě, které nikdo nezná, na tajném místě. Požádal také o kremaci a odmítl tradiční pohřeb. Zemřel přesně tak, jak si přál, uvedl magazín Viva!

Reklama
Zdroje článku:
Reklama