Každý Čech ročně vyhodí 37 kg jídla. 5 jednoduchých kroků, jak to snížit na polovinu
Nejčastějším důvodem, proč domácnosti jídlo vyhazují, je jejich snížená kvalita z důvodu prošlého data spotřeby nebo úplné zkažení jídla. Častým problémem je přehnané nakupování potravin, které potom lidé nejsou schopni zkonzumovat.
České domácnosti také často vaří ve velkém a potom jídlo vyhazují. Co dělat, abychom s potravinami tolik neplýtvali? Zde je 5 důležitých kroků, které vám pomohou snížit plýtvání jídlem alespoň o polovinu.
Nechoďte do obchodu hladoví
Jak se říká, hlad má velké oči. Nakoupíte mnohem větší množství potravin, než dokážete sníst. Navíc nejspíš sáhnete po něčem, co bude rychlé ke konzumaci, což vašemu zdraví neprospěje. Lednici pak naplníte jídlem, které nezvládnete pro jeho množství spotřebovat, nebo na něj dokonce zapomenete.
Vždy si napište seznam
Akce vás často „donutí“ koupit i to, co nepotřebujete. Proto se při nakupování vždy držte svého seznamu, který sepíšete podle toho, co se budete v následujících dnech chystat vařit. Spotřebitelé se často chytají do známých pastí, které se sice tváří výhodně, ale vzhledem k tomu, že potraviny nespotřebujete, nákup se může dokonce prodražit. Někdy se také necháme zlákat zajímavou surovinou, kterou neznáme a neumíme s ní pracovat. Vždy je dobré naplánovat si, na co všechno konkrétní potravinu můžeme využít.

Vyvarujte se velkých jednorázových nákupů
Je pravda, že velký nákup ušetří čas, ale jestliže nakoupíte zeleninu či ovoce ve velkém, pak se vám potraviny zkazí, protože je nestihnete zkonzumovat. Pro ovoce, zeleninu či pečivo se raději zastavte častěji, ale kupujte menší množství.
Skladování potravin
Některé potraviny můžeme nechat v pokojové teplotě, jiné umístíme do lednice či spíže. Každá lednice má navíc několik teplotních zón, a pokud budete do těchto částí lednice umisťovat potraviny, které tam patří, vydrží vám déle. Nejchladněji je ve spodních oblastech lednice, kam dáváme ryby, maso a obecně potraviny, u kterých chceme zamezit množení bakterií. V prostřední části je ideální ukládat mléčné výrobky. Úplně nahoře je teplota nejvyšší. Zde uchovávejte již uvařená či načatá jídla, která jsou třeba spotřebovat nejrychleji. Ve dveřích je teplota proměnlivá. Hodí se pro vajíčka, omáčky nebo nápoje.
Zavařujte nebo zamrazujte
Pokud se vám přes všechnu snahu stane, že se vám doma sejde větší množství potravin, nezoufejte. Potraviny můžeme také zavařit, usušit nebo zmrazit. Zejména v letním období se stává, že ze zahrádek zbývá mnoho přebytků. Zavařením jídla si můžete usnadnit práci v průběhu celého roku, byť to samozřejmě stojí nějaký čas a úsilí. Za svou práci si poděkujete, až si před vařením rajské otevřete vlastní zavařená rajčata a nebudete pro ně muset běhat do obchodu.