Kdo by to řekl? Jogurt vyrobený s pomocí mravenců předčí ten klasický

Kdo by to řekl? Jogurt vyrobený s pomocí mravenců předčí ten klasický

Foto: Wirestock / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Vědci zjistili, že mravenci jsou skvělými pomocníci při výrobě jogurtu, hlavně fermentaci mléka. Toto zjištění nám poskytuje nejen nový pohled na tyto fascinující živočichy, ale také otevírá nové možnosti v potravinářském průmyslu.

Mravenci a jejich bakterie

Věřili byste tomu, že se někdy dožijeme toho, že nám mravenci budou pomáhat při výrobě jogurtu? My také ne, ale přesto jsme toho nyní svědky. Z výzkumů vyplývá, že toho o mravencích víme stále málo a stále je co zkoumat. Dokážou nám, lidem, být mnohem užitečnější, než se kdy předpokládalo. Na jejich tělech totiž žije nepřeberné množství bakterií, které nám jsou užitečné. Pojďme se tedy podívat na to, jak tyto mravence využít při výrobě jogurtu.

Nejen prostředí, v němž žijí, ale také jejich těla jsou plná různých mikroorganismů včetně uvedených bakterií. Tyto bakterie nám dokážou pomoci při fermentačních procesech, které jsou k výrobě mravenců zapotřebí. Bakterie jsou známé jako bakterie mléčného kvašení, což je velmi důležitý proces při výrobě jogurtu. Tato zpráva se rychle rozšířila i na Facebooku.

Začíná se s výrobou jogurtu

Jak to tedy udělat, aby mravenci byli přínosem pro náš potravinářský průmysl? Je to velmi jednoduché. Vědci počítali s tím, že mravenci na sobě nemají pouze tyto prospěšné bakterie, ale rovněž nám potenciálně nebezpečné mikroorganismy.

Jak to celé funguje? Mravenci se nejdříve posbírají, poté jsou jejich těla sterilizována. Procesem sterilizace se z jejich těl odstraní mikroorganismy, které k výrobě jogurtu nepotřebujeme. Následně jsou mravenci umístěni do mléka. Jejich bakterie mléčného kvašení se poté postarají o zbytek, tedy přemění mléčnou laktózu na kyselinu mléčnou. Nakonec z mléka vznikne jogurt. A to je všechno.

Web ZME Science nicméně uvádí:

Reklama

Jogurt se může vyrábět za pomoci živých, zmrazených i usušených mravenců,

objasňuje nám.

Takto se za pomoci mravenců, potažmo jejich bakterií, jogurt snadno vyrobí. A tento proces má pozitivní dopad na konečný produkt.

Hlavní rozdíl těchto jogurtů

Takto vyrobené jogurty vědci důkladně testovali, hlavně co se týče složení. A zjistili něco zajímavého. Jogurt vyrobený za pomoci mravenců má unikátní chuť, kterou spousta lidí uvedlo jako mnohem lepší, ale také je prospěšný našemu zdraví. Podporuje zdravou střevní mikroflóru, čímž nám usnadňuje trávení, a také má příznivý vliv na náš imunitní systém. Obsahuje totiž velké množství probiotik, které se starají o podporu trávicího ústrojí.

Tento postup se nemusí rozšířit do celého světa, ale dá se využít v oblastech, kde je fermentaci nemožné provést tradiční cestou, nebo dokonce kde je to kvůli nevhodným podmínkám zcela nemožné.

Kromě těchto poznatků, které využijeme my všichni, má toto zjištění pozitivní dopad na oblast biologie. Vědci mohou dál zkoumat, jak symbióza mezi mravenci a bakteriemi vlastně funguje a proč k ní dochází. Vědci se nyní domnívají, že tyto vztahy nejspíše hrají klíčovou roli v ekologii, ale také v evoluce mravenců. Nyní ale nic není jisté a vědce čekají další výzkumy, které nám postupně budou odhalovat, proč se bakterie na mravencích drží a jak dlouho již takto spolupracují.

Reklama
Reklama