Když sloni, šimpanzi a další zvířata podlehnou síle alkoholu

Když sloni, šimpanzi a další zvířata podlehnou síle alkoholu

Foto: imagex / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Konzumace alkoholu není jen výhradně lidskou záležitostí, ale setkáváme se s ní i v živočišné říši. Možná jste i vy někdy na videu viděli roztomile se potácející zvířátka, protože i ta mohou v přírodě neúmyslně konzumovat alkohol v různých formách.

Alkohol se totiž nejčastěji vyskytuje v přezrálém ovoci, kde kvašením vzniká ethanol. Tím, že si zvířata pochutnávají na sladkém kvašeném ovoci, do sebe dostávají v malé míře kapky alkoholu. Na alkohol pak reagují podobně jako lidé různými způsoby, od ospalosti přes zvýšenou aktivitu až k agresivitě. Pojďme se podívejme na nejčastější případy opilých zvířat v živočišné říši.

Když šimpanzi vymění banány za zkvašenou palmovou šťávu

Opice, zejména šimpanzi a makakové, jsou notoričtí sběrači fermentovaného ovoce, které obsahuje alkohol. V tropických oblastech, kde je ovoce přezrálé a fermentuje přirozeně, opice neváhají tuto pochoutku s chutí konzumovat. Podobně jako u lidí se i u nich projevují známky opilosti jako je špatná koordinace pohybů a snížená schopnost soustředění. Někteří jedinci pak vykazují známky hravosti, druzí agresivity. Makakové v Thajsku také s oblibou konzumují fermentované plody palmy, které obsahují až 7 % alkoholu. U šimpanzů byl dokonce zjištěn případ, kdy si pochutnávají na nápoji z kvašené mízy palem.

Sloni a zásoby kukuřičného vína

V jižní Africe jsou zdokumentované případy slonů, kteří si s velkou oblibou pochutnávají na fermentovaných plodech stromu marula. Právě tyto plody jsou známé tím, že zvířatům často způsobují stavy podobné opilosti. U slonů byla po snězení těchto plodů zaznamenána nestabilní chůze, ztráta rovnováhy a zpomalené reakce. I přes tyto vedlejší účinky jsou plody maruly velice oblíbenou sloní pochoutkou. V čínské provincii Jün-nan byl zaznamenán také incident, kdy se sloni dostali ke kádi s kukuřičným vínem. Dva z nich toho vypili tolik, že nedaleko kádě dokonce usnuli.

Pozor na zkvašené bobule

I v říši ptáků se najdou případy opilosti. Největšími „opilci“ jsou převážně drozdi a kosi, kteří na podzim konzumují přezrálé bobule, které již začaly fermentovat. Výsledkem toho je pak nechtěné požití alkoholu. Opilí ptáci tak často létají nekoordinovaně, narážejí do stromů, nebo dokonce padají na zem. Ptáci jsou na účinky alkoholu velice citliví, a to zejména díky jejich menší tělesné hmotnosti a rychlejší metabolizaci látek v těle.

Konzumace alkoholu tedy není pouze lidskou výsadou, a i když zvířata nejsou záměrně k plodům přitahována kvůli alkoholu, s oblibou je nadále konzumují i přes nepříjemné vedlejší účinky. Přestože mnoho těchto případů je spíše náhodných, ukazuje to, že alkohol ovlivňuje různé živočišné druhy. Zároveň však zůstává otázkou, jak časté a významné jsou tyto události v přirozeném prostředí zvířat a jaký dopad může mít alkohol na jejich chování a dlouhodobé zdraví​.

Reklama
Reklama