Podvodní archeologové objevili první rituální jezerní lokalitu Keltů. Nové nálezy zcela přebíjejí ty staré

Podvodní archeologové objevili první rituální jezerní lokalitu Keltů. Nové nálezy zcela přebíjejí ty staré

Foto: merial / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Během podvodního výzkumu objevili archeologové z Varšavské univerzity několik předmětů vyrobených keltskými kováři. V jednom z jezer ve středopolské oblasti Kujawy nalezli rituální místo Keltů z 3. století př. n. l., napsal web Nauka w Polsce. Ve světle těchto nálezů keltských předmětů se musí zrevidovat ty předchozí, avizují během pokračujícího výzkumu polští archeologové. 

Keltové jsou indoevropský národ, který žil i na území dnešního Polska. Donedávna se věřilo, že jejich sídlo sahá od Anglie po Karpatskou kotlinu, od jižní Francie, Pyrenejského poloostrova a severní Itálie po Slezsko, Malopolsko a povodí polské řeky San.

Před deseti lety bylo prokázáno, že Keltové žili i v Kujavě v 1. století před naším letopočtem. Kujawy, Kujavy, Kujava či Kujavsko je nížinná oblast středního Polska. Název Kujawy, který se poprvé objevil v písemných pramenech v roce 1136, se tehdy vztahoval k oblasti nejblíže řece Visle a teprve později byl použit také k označení regionu poblíž jezera Gopło (na řece Noteć).

„Keltové prosluli tím, že božstvům ve vodách (řekách, jezerech, bažinách), skalních štěrbinách nebo těžko dostupných místech v horách nabízeli zbraně a kovářské, tesařské a kuchyňské nářadí. Náš objev je součástí souboru takových obětních nálezl,“ řekl podle webu Nauka w Polsce agentuře PAP profesor Bartosz Kontny, děkan Fakulty archeologie Varšavské univerzity a vedoucí Laboratoře podvodní archeologie.

Výběr místa průzkumu nebyl náhodný. „Vyplynulo to z nečekaného nálezu keltského meče ze 3. století před naším letopočtem, uchovávaného ve sbírce Muzea pozemních sil v Bydhošti, díky tomu, že se podařilo nám najít nálezce, který označil místo nálezu,“ sdělil profesor Kontny.

Objev je nesmírně důležitý

„Především jde o potvrzení, že větší obětní ložiska v polských vodách (a prvních v jez jezera) Kelty – dosud jsou známy nálezy jednotlivých keltských mečů z řek, ale jsou spojený především s przeworskou kulturou. V oblastech široce chápané keltské oblasti je tento fenomén znám, ale potvrzených lokalit tohoto typu je jen málo. Za druhé, ve 3. století př. n. l. v této části Polska se neočekávali žádní Keltové. To nás nutí revidovat tuto část prehistorie regionu a vrhá nové světlo na proces kulturních změn, které nakonec vedly k vytvoření nového (silně keltsky inspirovaného) kulturního modelu již ve 2. století před naším letopočtem, zdůraznil archeolog pro agenturu PAP.

Podle webu Science in Poland vědci záměrně neuvádějí přesné místo nálezu z obavy, aby lokalita nebyla narušena. V místě nálezu artefaktů se plánují další archeologické práce.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama