Mrazivé a spalující extrémy: Zjistěte, jak dramatické změny teplot formovaly naši planetu v uplynulých milionech let

Mrazivé a spalující extrémy: Zjistěte, jak dramatické změny teplot formovaly naši planetu v uplynulých milionech let

Foto: kwest / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Globální oteplování je v dnešní době termín skloňovaný ve všech pádech. Naše Země se výrazným způsobem mění, podmínky k životu jsou diametrálně odlišné od doby před 500 miliony let.

Okénko do historie naší planety

Naše planeta v průběhu uplynulých několika milionů let procházela velmi dramatickými změnami klimatu. Není to doména pouze současné doby. Země již „zažila“ nejednou teplotní výkyvy, které razantně změnily podmínky pro život. Globální oteplování země je tedy dlouhodobý proces, který v podstatě není ovlivněn naší moderní civilizací.

Za posledních 100 let se teplota posunula o jeden stupeň výše. Považme, jaký je to malý „krok“ v porovnání daleké historie, kdy se dle počítačových modelů měnila teplota v rozmezí od 11 stupňů až do 36 stupňů Celsia. Obrovský rozdíl, který kdysi zřejmě velmi ovlivnil život na Zemi nejen rostlinám, ale i zvířatům. 

Nejen zvyšování teploty zahýbalo naší matkou Zemí

Výkyvy teplot se ne vždy týkalo pouze oteplování. Nenadále ochlazení klimatu způsobilo rovněž vážný zásah do vegetace. Vědci rozdělili posledních zhruba 485 milionů let do několika klimatických kategorií. Naše planeta si za tuto dobu prošla více než 41 % času teplým obdobím a zhruba 31 % času chladného a velmi chladného období. Další etapa se nazývá jako přechodná. I přes všechna varování vědců z celého světa ohledně klimatických změn a oteplování se dle všeho nacházíme v éře „velmi studeného období“.

Tudíž to, co nyní považujeme za standard a běžné počasí, bylo v dávné minulosti velkou výjimkou. Dříve bylo na zemi mnohem teplejší počasí než dnes. Nejteplejší období je považováno v době před 93,9 až 89,39 miliony let. Průměrná teplota činila závratných 36 stupňů Celsia. Při velmi teplém období dosahovala až 42 stupňů Celsia. Naopak v chladné éře naší planety se jednalo o teplotu 14 stupňů Celsia.

Oxid uhličitý jako nepřítel číslo jedna

Změny klimatu jsou bezesporu dané zvýšenou koncentrací CO2 Toho jsme si lidstvo plně vědomi. V době obrovského rozmachu průmyslu a dalších lidských aktivit. Oxid uhličitý je tedy jednou z příčin takových změn, které se odehrávají a ovlivňují život na zemi.

Co bylo v historii příčinou tak masivních změn teplot, pokud lidstvo nemohlo průmyslem, jakkoliv ovlivnit tento stav?

  • Jedním z hlavních zdrojů oxidu uhličitého v dávné minulosti byla vulkanická činnost. Intenzivní aktivita sopek významně ovlivnila přítomnost této nechvalně proslulé látky.
  • Dalším faktorem byly tektonické pohyby kontinentů a následné uvolňování CO2  
  • Změny mořských proudů přispěly k vyšší koncentraci oxidu do ovzduší.
  • Kosmické vlivy, jako dopad meteoritů.
  • Snížená schopnost naší biosféry pohlcovat oxid uhličitý.

Extrémní změny počasí a klimatické jevy v současnosti nabírají na síle

Zřejmě každý z nás zaznamenal v posledních několika letech narůstající změny počasí. Zima lehce přechází v horké léto, babí léto je již výjimkou a rovnou přecházíme opět do zimních měsíců. Zatímco planeta již zažila několikrát výrazné změny a vypořádala se s nimi, pro lidstvo samotné je mnohdy velkou ránou. Následky oteplování přinášení stoupající hladiny oceánů, řek a dalších toků, ztrátu biodiverzity, střídavé sucho a náhlé záplavy. 

Reklama
Reklama