Plovoucí vesnice muslimských rybářů je skrytým klenotem Thajska, ale i zapáchající pastí na turisty

Plovoucí vesnice muslimských rybářů je skrytým klenotem Thajska, ale i zapáchající pastí na turisty

Foto: [email protected] / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Jako přeneseni do jiného světa se cítíte na houpající se vesnici, která nabízí unikátní jak zážitky, ubytování, stánky se suvenýry, tak místní rybí produkty. Někteří návštěvníci ji považují za turistickou past kvůli špatné hygieně, opotřebované infrastruktuře a přemíře obchodů s předraženými výrobky. Navzdory všemu je plovoucí vesnice stále lákadlem pro cestovatele hledající nevšední dobrodružství.

V Indickém oceánu, na malém ostrově zvaném Phang Nga v Thajsku, se ukrývá jedinečná plovoucí vesnice Ko Panyi nebo známá také jako Koh Panyee, která poskytuje domov celé komunitě (převážně muslimské) žijící a pracující v tomto nevšedním prostředí. Jakmile vkročíte na tento plovoucí ostrov, ocitnete se v jiném světě. Cítíte se ale, jako byste kráčeli po pevnině, dokonce se tu hraje fotbal na plovoucím fotbalovém hřišti, popisuje web Thailand.co.cz.

„Původně ostrované hráli fotbal na pláži, ale to bylo možné pouze během odlivu. První plovoucí hřiště zde bylo postaveno před 30 lety, ale byla to jen nebezpečná ,slátanina´ starých dřevěných desek, zbytků dřeva a rybářských člunů, kterou pro sebe postavily samy děti. Když měli kluci kde hrát a trénovat,  zúčastnili se vnitrozemského turnaje, ve kterém se probojovali až do semifinále. Všechny okolní vesnice se po tomto jejich velkém úspěchu jimi inspirovaly a začaly se fotbalu také věnovat. Nové plovoucí fotbalové hřiště, které se zde v současnosti nachází, je inspirované právě tímto, popsal vývoj místní fotbalové tradice magazín Týden.cz.

Domy na kůlech nad vodou vytvářejí malebnou atmosféru.

Obyvatelé vesnice vzdálené zhruba dvě hodiny od světoznámého letoviska Phuket jsou závislí na cestovním ruchu. Při procházce vesnicí narazíte na mnoho stánků se suvenýry a místní prodejce, kteří se snaží upoutat vaši pozornost. Vesnice je také proslulá sušenými rybími produkty, což je ráj pro milovníky mořských plodů. Mezi restauracemi vyniká New Fern, která nabízí vynikající pokrmy.

Někteří návštěvníci však vyjádřili obavy o „autenticitu“ vesnice, považují ji spíše za turistickou past. Za rušnou atmosférou se skrývá méně lákavá stránka - některé části vesnice jsou ve špatném, ne-li v havarijní stavu, s opotřebovanou infrastrukturou a zápachem hniloby a odpadu. Hygienické normy vesnice byly také několikrát zpochybňovány.

Reklama

Navzdory těmto problémům nabízí vesnice jedinečné ubytování, například Bungalov Jamese Bonda. V tomto jednoduchém příbytku se podává nejen snídaně, ale jeho majitel, který je zároveň šéfkuchařem, připravuje skvělé večeře. Nabízí také pohodlné vyzvednutí z Phuketu a organizují výlety do jeskyní a na okolní ostrovy.

Během let vesnice zaznamenala výrazný rozvoj. Z malé rybářské osady se stala turistickou destinací, což však někteří návštěvníci vnímají jako ztrátu kouzla. Trhy plné předražených suvenýrů a odpadky pod moly při odlivu mohou některé návštěvníky odradit.

Jsme jen peněženka, myslí si turisté

Zařazení vesnice do mnoha zájezdových balíčků je také kritizováno. Někteří turisté se cítili „přinuceni navštívit vesnici přeplněnou obchody s levnými suvenýry, podprůměrným jídlem a nápoji za příplatek“. Někteří návštěvníci měli pocit, že místním jde jen o jejich peníze a přátelské chování zmizelo, jakmile nic nekoupili.

Celkově, zatímco plovoucí vesnice nabízí jedinečný zážitek a pohled do jiného způsobu života, je důležité, aby potenciální turisté byli obeznámeni s kritikou a obavami jejich předchůdců. Závislost vesnice na příjmech z cestovního ruchu vedla k některým negativním dopadům na její autenticitu a celkovou přitažlivost. Ale pro ty, kteří hledají jedinečný cestovatelský zážitek, stojí přes všechno plovoucí vesnice za návštěvu.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama