Korály mají šanci na přežití: Vědci objevili způsob, jak je ochránit před teplem

Korály mají šanci na přežití: Vědci objevili způsob, jak je ochránit před teplem

Foto: mihtiander / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Planeta Země se otepluje, což znamená nebezpečí pro mnohé organismy, které jsou, zejména pod vodou, zvyklé na určitý chlad. Korály jsou jedním z těchto organismů. Vědci hledali způsob, jak je ochránit před teplem. A povedlo se jim to.

Záchrana korálů v budoucnu

Jak vyplývá z nové vědecké studie, selektivní šlechtění korálů může vést ke zvýšení tolerance vůči teplu. To dnes začíná ohrožovat jejich pohodlí a v budoucnu, pokud se bude naše planeta i nadále oteplovat, s čímž vědci počítají, to může vést k jejich vyhubení.

A tak vědci začali zjišťovat, jak by se to dalo udělat, aby korály zachránily. Studie byla prováděna v laboratoři newcastleské univerzity a opravdu se zjistilo, že pomocí selektivního množení lze dosáhnout toho, že korály mají vyšší toleranci vůči teplejšímu podnebí. Studie byla publikována v časopise Nature Communications a byla provedena za pomoci jiných vědeckých univerzit z celého světa.

Avšak řešení to zatím není dlouhodobé.

Jsme vděční Evropské radě pro výzkum, že finančně podpořila náš projekt, ale naneštěstí je zlepšení tolerance korálů velmi mírné, v tuto chvíli nedostačující. Ale je to velký krok kupředu,

dodal Dr. James Guest, který zahájil tento projekt na záchranu korálů v budoucnu. Zároveň dodává, že jejich snaha bude nadále pokračovat. Dodává, že zda je zlepšení dostatečné či nikoli z dlouhodobého hlediska, bude záležet na změně klimatu.

Genetické šlechtění existuje již tisíce let

selektivní šlechtění není žádná novinka, existuje již po tisíce let a jeho cílem je modifikovat zvířata a rostliny nikoli nějak závratně, ale aby byly lepší. Například aby okurky byly větší atd. Není to žádný obrovský zásah do jejich podstaty.

Reklama

Nyní se uvažuje o selektivním šlechtění jako o způsobu záchrany korálů. Je to velmi důležité nejen pro nás jako pro lidi, ale hlavně pro udržení zdravého vodního ekosystému. Když jsou korály vystaveny vedrům, začínají bělat a neplní svou funkci. A nutno dodat, že jsou na teplotu vody velmi háklivé. Jakmile korál začne bělat, je velmi nepravděpodobné, že by daný jedinec přežil.

Vědci zkouší, jak korály vydrží. První skupina korálů byla vystavena velkým změnám teplot, ale krátkodobě, a druhá skupina nižšímu zvýšení teploty, ale dlouhodobě. Nicméně ke svému překvapení zjistili, že potomci obou skupin vykazovali mírně zvýšenou toleranci vůči vyšším teplotám.

Vědci zkoumají selektivním šlechtěním záchranu korálů
Vědci zkoumají selektivním šlechtěním záchranu korálů | Zdroj: mychadre77 / Depositphotos

Jaká je šance na úspěch?

Selektivní šlechtění je vhodné provozovat postupně. Korály, které byly v rámci výzkumu vystaveny příliš vysokému a dlouhodobému tepelnému stresu zároveň, spíše uhynuly než aby vykázaly pozitivní změny. Ale na druhou stranu, při nižším a krátkodobém působení teplot jsou výsledky znatelné, i když téměř zanedbatelné. Vědci se shodují, že ještě zbývá velké množství práce, jak jsme již zmiňovali.

Autoři však zmiňují, že jejich práce je důležitým důkazem konceptu selektivního chovu korálů pro přežití dospělých jedinců, a že se nejedná o nic, čeho postupně nelze dosáhnout. Chce to však trpělivost, schopnost být více imunní vůči vyšším teplotám se nedostaví okamžitě.

Jak množení korálů vypadá, se můžete podívat zde.

Reklama
Reklama