Z jednoho běžného koření získáte 4 zdravotní benefity během 2 týdnů. Stačí 1 lžička denně

Z jednoho běžného koření získáte 4 zdravotní benefity během 2 týdnů. Stačí 1 lžička denně

Foto: NewAfrica / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Koření neslouží pouze k dochucení jídel, většina z nich má na tělo blahodárný účinek, a dokonce mohou výrazně zlepšit zdravotní stav člověka, jsou-li pravidelně užívány. Jedním takovým kořením je i skořice.

Obsah článku
  1. Čím je skořice prospěšná pro tělo
  2. Vliv na obsah cukru v krvi
  3. Snižování hladiny cholesterolu
  4. Působí jako antioxidant
  5. Snížení rizika závažných onemocnění

Skořice je právem považována za superpotravinu, jelikož její pravidelná konzumace přináší lidskému organismu celou řadu benefitů. Ne všechny druhy skořice jsou však takto prospěšné. V zásadě se rozlišují dva druhy skořice – čínská a cejlonská. Opravdu pozitivní účinek na lidské tělo má skořice cejlonská, která také vyniká specifickou chutí a vůní. Standardně se však v běžných obchodech setkáme především se skořicí čínskou, která může být ovšem ve vyšších dávkách nebezpečná, protože často obsahuje kumariny, což jsou látky, které mohou při pravidelné konzumaci způsobit poškození jater. Pokud se tedy rozhodnete využívat výhod skořice pro vaše tělo, rozhodně si dejte pozor, jaký druh si pořizujete.

Čím je skořice prospěšná pro tělo

Typickým specifikem skořice je její vliv na cévní systém. Skořice je tzv. zahřívací koření, proto se přidává do horkých nápojů a pečiva – pokud v zimě budete pít čaj se skořicí, budete schopni se pravděpodobně zahřát rychleji než při konzumaci samotného čaje. Skutečné benefity, které skořice přináší, však vyplývají především z pravidelné konzumace – doporučuje se přibližně jedna lžička denně. Něco o výhodách pro lidský organismus se dozvíte v následujícím videu, hlavní benefity jsou pak popsány níže.

Vliv na obsah cukru v krvi

Pravidelná konzumace skořice pomáhá regulovat cukr v krvi přímo svojí přítomností. Výrazně se proto doporučuje při onemocnění cukrovkou nebo u osob, které mají k této nemoci predispozice. Pokud se tedy ve vaší rodině nacházejí případy cukrovky, rozhodně byste ji měli do svého jídelníčku zařadit, dávejte si však vždy pozor na dávkování, abyste se nevystavili opačnému problému, tedy nízké hladině cukru.

Snižování hladiny cholesterolu

Kromě cukru může mít konzumace skořice velmi pozitivní vliv také na hladinu cholesterolu v těle. Stejně jako u cukru je však i v tomto případě velmi důležité dávkování. Ačkoliv cejlonská skořice neobsahuje nebezpečné látky, které mohou poškodit vnitřní orgány, lze se jí předávkovat a způsobit tak výkyv hladiny látek v krvi na opačnou stranu, tedy do nedostatku.

Konzumace skořice může mít dobrý vliv na regulaci cukru v krvi i na hladinu cholesterolu v těle
Konzumace skořice může mít dobrý vliv na regulaci cukru v krvi i na hladinu cholesterolu v těle | Zdroj: AntonioGravante / Depositphotos

Působí jako antioxidant

Antioxidanty jsou důležité jak pro fyzické, tak pro duševní zdraví a tělu pomáhají předcházet problémům spojeným se zhoršováním funkce mozku (působí jako prevence pro některé druhy demence). Zároveň působí protizánětlivě, takže tělu pomáhá lépe a rychleji regenerovat obtíže a podporuje hojení.

Snížení rizika závažných onemocnění

Cejlonská skořice obsahuje celé spektrum tělu prospěšných látek, které působí prakticky ve všech jeho částech. Jak se ukazuje, může zpomalovat projevy stárnutí a být prospěšná při léčbě nádorových onemocnění. Olej připravený ze skořice je zase velmi účinný při likvidaci patogenů, především nebezpečnějších bakterií. Potenciál využití skořice v medicíně se tedy zdá být opravdu veliký.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama