Kosman Karel nebo Petr: Věděli jste, že kosmani si říkají jménem?

Kosman Karel nebo Petr: Věděli jste, že kosmani si říkají jménem?

Foto: sunworld / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Vědci stále ještě nezjistili, jak přesně se lidské jazyky v průběhu evoluce zformulovaly. Výzkum s kosmany nám může přinést alespoň částečné rozuzlení této záhady. Ten totiž ukázal, že kosmani na sebe volají různými jmény.

Kosmani nám pomáhají více porozumět svému jazyku

Ačkoli přírodu máme prostudovanou důkladně, spousta vzorců chování jednotlivých zvířat nám stále uniká. Proto existují vědci, kteří studují výhradně jeden živočišný druh, aby se o něm dozvěděli co nejvíce a také aby zjistili, co vedlo k vývinu našeho vlastního druhu do současné podoby. V případě vědců, kteří dělali tento průzkum, se jedná o pozorování běžného života opic kosmanů. Nedávno zveřejnili nejnovější výsledky své práce, která nás posouvá blíže k pochopení, jak se u nás vyvinul náš současný jazyk.

Jak se zdá, volání na sebe jménem není pouze náš způsob komunikace, ale používají ho i kosmani. To vědce vede k domněnce, že už v pravěku by se lidé mohli být schopni pojmenovávat a nazývat se jmény. Ale potvrzení této domněnky je ještě časově velmi daleko a my se vrátíme zpátky k faktům.

Vědci nechali seznámit se několik kosmanů, a jakmile se spřátelili, jednoho z nich vždy odebrali a sledovali, jak se ostatní kosmani zachovají. První reakce, stejně jako v případě nás lidí, bylo volání ztraceného jedince a bezradné rozhlížení se. Vědci jejich volání nahrávali. Takto prostřídali několik jedinců. Když se blíže zaměřili na nahrávky, zjistili, že každého jedince volali trochu jinak. Lišil se hlavně tón volání, ale také samotné sdělení se mírně lišilo. To plně vyloučilo domněnku, že kosmani říkali jen něco jako Kde jsi?.

Kosmani se řadí mezi nejvíce upovídané opice na tomto světě

Kosmani byli vybráni, protože jsou hodně upovídaní a vydávají velmi hlasité zvuky, tudíž jednotlivé tóny a skřeky jsou snadno rozpoznatelné.

Onen experiment s kosmany ve vědeckém prostředí se odehrával v Jeruzalémě na Hebrejské univerzitě. Pochopitelně kosmany nepřemisťovali mimo místnost, ale dali mezi ně bariéru, která jim znemožňovala vidět se navzájem. Díky tomuto experimentu vědci došli ke svému zajímavému zjištění, tedy že kosmani mají jména. Na to mimo jiné poukazuje i toto video.

Reklama

Vše, co opice musely dělat, bylo povídat si

Vědci se tudíž dozvěděli, že pro každého pohřešovaného jedince ostatní kosmani používali jiné tóniny při volání. Nicméně domněnku, že se jedná o jména, potvrdili i samotní pohřešovaní kosmani. Na volání spojené s jejich osobou reagovali, avšak pokud nezaznělo jejich jméno, ignorovali celé volání.

Podle vědců se tato volání na míru hodí zejména v deštném pralese, kde mlha často zabraňuje vidět jiné jedince, a tak se zřejmě volají jmény. S jistotou můžeme říci, že pro každého jedince mají kosmani jedno volání.

Vědci se již dlouho snaží zjistit, kdy jsme jako lidé začali mluvit. Tento výzkum nás posouvá o kousek blíže těmto vědomostem. Jisté je, že náš a kosmaní nejbližší společný předek měl velký předpoklad pro komunikaci ve skupinách pomocí skřeků, které symbolizovaly slova.

To potvrdil i David Omer, který se na studii podílel a prozrazuje přesný účel této studie:

Od primátů se toho stále máme co učit ohledně evoluce jazyka u lidí.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama