Kriminalisté radí, jak se nestát obětí přepadení na ulici

Kriminalisté radí, jak se nestát obětí přepadení na ulici

Foto: innovatedcaptures / Depositphotos

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Jistě jste mnohokrát slyšeli, že „se to může stát každému“. Odborníci však vědí své - především to, že násilníci a lupiči si vybírají své oběti z řad lidí, kteří působí na ulici ztraceně, roztržitě či zranitelně. Nebuďte tedy jedním z nich, radí zkušení kriminalisté.

Jednoduše by se dalo říct: nekoledujte si. To znamená v praxi asi toto: neprocházejte se bezmyšlenkovitě ulicemi a snažte se působit rozhodně a sebejistě. Kriminalisté zabývající se přepadeními a jinými násilnými trestnými činy radí následující:

  • Máte-li pocit, že vás někdo sleduje, přesvědčte se o tom tak, že přejdete na druhou stranu ulice, třeba i několikrát za sebou. V případě potřeby se vydejte někam, kde je hodně lidí, nebo přímo požádejte o pomoc někoho z kolemjdoucích.
  • Zapomeňte na zkratky, které vedou úzkými temnými uličkami, přes parky nebo přes opuštěné pozemky.
  • Choďte vždy vlevo, nebude se tak k vám moci bez vašeho vědomí přiblížit zezadu jedoucí vůz.
  • Při chůzi nenoste sluchátka a nedívejte se do mobilu.
Bez sluchátek na uších můžete lépe monitorovat situaci kolem sebe.
Bez sluchátek na uších můžete lépe monitorovat situaci kolem sebe. | Zdroj: olly18 / Depositphotos
  • Kabelku držte pevně v rukou, zapínáním k tělu. Klíče od domu noste zvlášť, například v kapse u bundy.
  • Pořiďte si alarm. Lidem, kteří se vracejí domů často za tmy, doporučují kriminalisté pořídit si kapesní alarm. Noste ho v ruce, budete jej tak moci spustit hned, jak ucítíte, že jste v ohrožení. Dejte přednost alarmu, který nepřestane vysílat výstražný signál ani v případě, že vám jej násilník z ruky vyrazí.
  • Můžete také nosit v ruce nebo v kapse, v horším případě v kabelce, paralyzující (pepřový) sprej či tekutou střelu, nebo dokonce elektrický paralyzér. Pomoci může ale i obyčejná píšťalka s pronikavým zvukem, díky níž upoutáte pozornost lidí v okolí.

  • Buďte obzvláště opatrní při přechodech z místa na místo (např. při cestě od auta k domu). Pokud máte klíče vybaveny nouzovým tlačítkem, mějte prst připravený ke stisknutí. Než dojdete ke dveřím, mějte klíče vždy v ruce.
  • Nenoste na veřejnosti drahé šperky ani luxusní hodinky. Pokud se však opravdu stanete obětí přepadení, neváhejte a své cennosti násilníkovi vydejte - váš život má větší cenu!
Reklama
Zdroje článku:
Reklama